Blended whisky

Blended whisky powstaje w wyniku zmieszania kilku destylatów typu single malt (whisky słodowych, produkowanych wyłącznie ze słodu jęczmiennego, charakteryzujących się większą intensywnością aromatów i smaków) oraz whisky zbożowych, tzw. grain whisky, wytwarzanych z innych zbóż w tym żyta, pszenicy, kukurydzy bądź spirytusu zbożowego.

W blended whisky przeważają destylaty zbożowe, zdecydowanie tańsze w produkcji jeśli porównamy je do whisky single malt, których proces powstawania wymaga dużo większych nakładów pracy jak i finansów. Niewielki dodatek whisky słodowych charakteryzujących się różnorodnym aromatem (kwiatowy, torfowy, medyczny) czy barwą (od słomkowej po bursztynową czy bordową) stanowi swoiste uzupełnienie palety smakowej, którą trudno byłoby uzyskać wyłącznie z whisky zbożowych. Te z racji procesu produkcji są mniej aromatyczne, często bardziej spirytusowe i płaskie w smaku – trudno odróżnić je od siebie.

Większość producentów bledned whisky nie podaje wieku whisky na etykiecie swoich trunków (no age statement), sprawdźcie to na butelce Johnnie Walker Red Lebel. Oczywiście im lepszej jakości “blendy” – te z półki premium jak np:. Johnny Walker Platinum, informują nas, że najmłodsze whisky w ich składzie mają od 18 lat. Tego typu whisky mogą zawierać w sobie do kilkudziesięciu procent whisky słodowych, jednak ich cena znacznie różni się od ceny przeciętnej whisky mieszanej.

Produkowane w ogromnej skali whisky mieszane są wykorzystywane w dziesiątkach koktajli, które znamy z weekendowych wypadów do barów, dyskotek i pubów.