Blended whisky | Jak pić whisky
1963
archive,category,category-blended-whisky,category-1963,ajax_updown_fade,page_not_loaded,,select-child-theme-ver-1.0.0,select-theme-ver-3.8.1,wpb-js-composer js-comp-ver-5.1.1,vc_responsive
 

Blended whisky

Blended whisky powstaje w wyniku zmieszania kilku destylatów typu single malt (whisky słodowych, produkowanych wyłącznie ze słodu jęczmiennego, charakteryzujących się większą intensywnością aromatów i smaków) oraz whisky zbożowych, tzw. grain whisky, wytwarzanych z innych zbóż w tym żyta, pszenicy, kukurydzy bądź spirytusu zbożowego.

W blended whisky przeważają destylaty zbożowe, zdecydowanie tańsze w produkcji jeśli porównamy je do whisky single malt, których proces powstawania wymaga dużo większych nakładów pracy jak i finansów. Niewielki dodatek whisky słodowych charakteryzujących się różnorodnym aromatem (kwiatowy, torfowy, medyczny) czy barwą (od słomkowej po bursztynową czy bordową) stanowi swoiste uzupełnienie palety smakowej, którą trudno byłoby uzyskać wyłącznie z whisky zbożowych. Te z racji procesu produkcji są mniej aromatyczne, często bardziej spirytusowe i płaskie w smaku – trudno odróżnić je od siebie.

Większość producentów bledned whisky nie podaje wieku whisky na etykiecie swoich trunków (no age statement), sprawdźcie to na butelce Johnnie Walker Red Lebel. Oczywiście im lepszej jakości “blendy” – te z półki premium jak np:. Johnny Walker Platinum, informują nas, że najmłodsze whisky w ich składzie mają od 18 lat. Tego typu whisky mogą zawierać w sobie do kilkudziesięciu procent whisky słodowych, jednak ich cena znacznie różni się od ceny przeciętnej whisky mieszanej.

Produkowane w ogromnej skali whisky mieszane są wykorzystywane w dziesiątkach koktajli, które znamy z weekendowych wypadów do barów, dyskotek i pubów.
 
 

05/01/2018 Johnnie Walker Black Label – recenzja

W 1820 roku 15-letni John Walker z Kilmarnock musiał zmierzyć się z życiową tragedią – śmiercią ojca, na którego barkach spoczywało utrzymanie rodziny. Chłopak doskonale wiedział, że teraz to on musi zapewnić sobie i bliskim byt, w nieprzyjaznych czasach, w jakich przyszło mu żyć. Walker...

21/12/2017 Grant’s Family Reserve

Na początku nic nie zapowiadało, że William Grant wraz z nowo tworzoną przez siebie marką whisky, odniesie tak ogromny sukces. Wszystko zaczęło się w 1886 roku, kiedy to W. Grant otwierając w Dufftown, gorzelnie o nazwie Glenfiddich. Gorzelnia powstała z wieloletnich oszczędności Williama, a serce...

05/09/2017 Tullamore Dew Original Irish Whiskey – recenzja

Gorzelnia Tullamore wystartowała z produkcją w 1892, jednak do zdobycia popularności, którą cieszy się obecnie whiskey Tullamore Dew trzeba będzie włożyć mnóstwo pracy i nie jeden worek pieniędzy. Spory udział w budowaniu marki będzie miał Daniela E. Williamsa - jeden z pierwszych dyrektorów generalnych, a później właściciel...

31/08/2017 Jameson Caskmates Stout Edition – recenzja

Na stoisku Jameson Caskmates Stout Edition prezentował się bardzo dobrze, miał ciekawą etykietę i zachęcał do spróbowania. Zapytałem chłopaków z PR co dziś przygotowali, rozmawialiśmy ze sobą kilka minut, po czym zostało mi polane. Whiskey można było spróbować na dwa sposoby: soute, bądź “chrzcząc” ją...

24/08/2017 Johnnie Walker Red Label – recenzja

Czerwona etykieta przyklejona pod kątem, a na niej duży napis Johnnie Walker Red Label. Chyba każdy z nas i to z daleka jest w stanie rozpoznać tę butelkę - fajnie zaprojektowana i prostokątna. a w niej trunek o pięknym bursztynowy kolorze - tak, ta whisky...