|

Wszystko o whisky

Ardbeg 10-letni to jedna z moich ulubionych whisky, na samą myśl o “sałerze” na jej bazie uszy zaczynają mi się czerwienić. Ardbeg 10-letni jak i Laphroaig 10-letni o którym pisałem wcześniej, należą do whisky, które nieprzypadkowo znajdziecie w niejednej książce poświęconej tej tematyce oraz wielu TOP listach najlepszych whisky świata.
Z czym pić whisky

Z czym pić whisky jeśli czysta nie „wchodzi” najlepiej

Często czytam bądź sami zadajecie mi pytanie: z czym pić whisky? Ten temat jest niezwykle popularne, zwłaszcza na początku przygody z tym alkoholem. Popularności dyskusji dodają w dużym stopniu fora oraz grupy dyskusyjne na FB, gdzie wymiana zdań bywa czasem burzliwa.

Dzisiejszy wpis będzie próbą odpowiedzi na pytanie zadane w tytule. Pamiętajcie jednak, że wczytując się w ten czy inny artykuł z bloga poznajecie jedynie moje subiektywne zdanie z którym możecie ale nie musicie się zgodzić.

Jeśli zaglądaliście już wcześniej na mój blog bądź insta, pewnie zauważyliście że często smakuje whisky sauté. Lubię ją w takiej postaci, choć sporo czasu zajęło mi przyzwyczajenie się do picia czystego alkoholu o mocy 40+. Pewnie jak większość z Was uwielbiam też koktajle, nie zawsze w swoim składzie posiadające whisky. Jak już pisałem wcześniej whisky można pić na dziesiątki różnych sposobów – mieszać ją z napojami, pić czystą, z dodatkiem wody bądź lodem. Możliwości jest  tak wiele, że każdy znajdzie, coś dla siebie. 

Z czym pić whisky typu blended?

Blendy od samego początku miały ogromny wpływ na kształt rynku i sprzedaż whisky na świecie. Jack Daniels, Johnnie Walker Red Label czy Jim Beam to whisky, które można dziś kupić za dobrą cenę w prawie wszystkich sklepach wielkopowierzchniowych, dyskontach i stacjach benzynowych. Do dnia dzisiejszego blendy te stanowią podstawową ofertę whisky w prawie każdym pubie i barze na całym świeci. Nie dziwi więc fakt, że alkohol tego typu jest tak popularna i bardziej dostępna cenowo – 40ml w pubie może rozpoczynać się od 10zł. Porcji podstawowej whisky typu single malt to koszt około 20zł.

Whisky typu blended, zwłaszcza tania z lidla bądź biedronki, nie jest smaczna, a to co w niej czuć to głównie spirytus i karmel, którym jest barwiona. Jednak kiedy zmieszamy ją z colą bądź spritem staje się znośna, to wystarczy by móc ją pić.

Whisky z Colą, sokiem i napojami

Whisky z colą jest chyba najbardziej znaną formą picia tego alkoholu na świecie. W końcu z czym pić whisky jak nie z colą, prawda? Większość z nas lubi jej smak, gdyby było inaczej cola nie sprzedawałaby się w tak dużych ilościach. Zawarty w niej cukier sprawia, że whisky staje bardziej przystępna każdemu, kto nie jest fanem mocnego alkoholu. Jak pewnie wiecie połączenie bąbelków pochodzących z dwutlenku węgla, cukru oraz alkoholu potrafią szybko i dość skutecznie “znieczulić” nasz organizm.

Oczywiście poza colą whisky mieszana jest także ze spritem, cytryną bądź sokiem pomarańczowym. Skoro tak się dzieje, muszą być ludzie, którym to smakuje i to jest dla mnie OK.

Z czym pić whisky typu single malt?

Degustowana i pita w klubach, pubach bądź koktajl barach whisky słodowa z roku na rok zdobywa coraz większą ilość sympatyków. Zanim jednak poznałem jej smaki każda whisky która trafiała do moich rąk była zalewana sowitą porcją Coli. Nigdy nie przepadam za smakiem mocnego alkoholu, dlatego rozcieńczanie go z tym, co wpadło mi wówczas w ręce, było dla mnie czymś naturalnym.

Sytuacja zmieniła się jednak w dniu w którym trafiłem do lokalnego koktajl baru. Spojrzałem w ich kartę i dostrzegłem, że 80% jej powierzchni zajmowały whisky z różnych zakątków świata. Wybrałem coś w ciemno, wtedy był to jakiś “kanadyjczyk”, tak też odkryłem że whisky może smakować inaczej niż czerwony Jack Daniels.

Whisky z lodem

Pita w ten sposób ma swoje wady i zalety. Z jednej strony schłodzona whisky jest bardziej przystępna i łatwiej się ją pije. Z drugiej zaś szybko rozpuszczający się lód może sprawić, że nasz single malt rozwodni i zamiast whisky z lodem zaczniemy sączyć wodę z whisky, a to smaczne już nie jest. Pijąc whisky w taki sposób wybierajcie duże kości lodu, lodowe bryły bądź kule. Duże kawałki lodu dłużej utrzymują swoją temperaturę przez co rozpuszczają się dużo wolniej, nie rozwadniające tym samym naszego trunku.

Whisky z wodą

Tak, whisky można pić w taki sposób i uwierzcie mi nie ma w tym nic złego. Przydaje się także do alkoholi mocnych, takich jak 10-letni Laphroaig Cask Strength o mocy 55,3%. Poprzez dodanie do whisky wody, a tym samym obniżenie w niej zawartości alkoholu sprawimy, że związki aromatyczne znajdujące się w naszym alkoholu staną się bardziej lotne i wyczuwalne.  Jaką ilością wody powinno się rozcieńczać whisky? Dla każdego z nas ta granica jest inne, jeśli po dodaniu wody, alkohol nie pali Was w usta, trafiliście idealnie. Należy jednak pilnować aby nie zalać tego co pijecie W końcu gdy uznacie, że whisky jest wciąż za mocna, zawsze będziecie mogli dolać kilka dodatkowych kropel.

To tyle na dziś, mam nadzieje że dzisiejszy wpis pomógł znaleźć wam odpowiedzieć na to z czym pić whisky. Pamiętajcie też aby swoimi doświadczeniami podzielić się w komentarzach poniżej.

Whisky na początek – którą butelkę wybrać

Lubię pić whisky, traktuje to trochę jak przygodę, coś, co pozwala mi odkrywać w tym alkoholu mnóstwo znanych wcześniej smaków i aromatów. Nie znając ich za wiele zastanawiałem się nad tym, co warto spróbować. Już wtedy wiedziałem, że producentów i butelek whisky jest mnóstwo, nie wiedziałem jednak, co wybrać, która whisky na początek będzie dla mnie dobra, będzie mi smakować i nie wydam na nią małej fortuny – na podstawie tych trzech założeń stworzyłem dzisiejszą listę.

Zanim jednak przejdę do głównych wątków dzisiejszego wpisu, jeśli nie do końca wiesz czym jest whisky, zacznijmy od krótkiego wyjaśnienia. 

Whisky to napój na bazie spirytusu powstający z trzech składników: wody, zboża i drożdży. Kombinacji tych składników, proces wytwarzania spirytusu oraz sposób dojrzewa, tworzy ogromną ilość wariacji – barw, aromatów i smaków. Otrzymywana w ten sposób whisky single malt, whiskey irlandzka, whisky zbożową czy bourbon, są niekiedy efektem setek lat doświadczeń oraz pracy dziesiątek ludzi. Tyle z teorii. 

Whisky na początek – na co zwracać uwagę

Zbierając myśli do pisania tego artykułu przez dłuższy czas zastanawiałem się, co będzie stanowić fundament moich alkoholowych propozycji. Myślałem, myślałem i wymyśliłem. Tak oto wybrałem cztery kryteria, które moim zdaniem mogą pomóc Ci wybrać Twoją whisky na początek. Oto pierwszy pierwsze z nich:

Region z którego pochodzi whisky

Whisky już dawno przestała być produkowana wyłącznie na wyspach bądź w Stanach Zjednoczonych, dlatego sprzedawców nie dziwi już widok alkoholu pochodzącego z Austrii, Indii czy Japonii. Każdy z regionów, który produkuje whisky, produkuje ją trochę inaczej, co oczywiście ma wpływ na jej smak i aromat. Moim zdaniem whisky na początek powinna charakteryzować się delikatnym aromatem i smakiem, a jej picie ma sprawiać nam przyjemność, nie wykręcać twarz i paraliżować kubki smakowe. Dlatego też swoją przygodę z whisky warto rozpocząć w Irlandii, Stanach Zjednoczonych bądź Kanadzie. Ta pierwsza, swoją whiskey destyluje trzykrotnie przez co jest ona delikatna w smaku, tym samym bardziej przystępna dla niewprawionego jeszcze podniebienia i nosa.

Kanada słynie ze swoich whisky mieszanych czyli tzw. blendów. Whisky ta jest delikatna w smaku i ma łagodny aromat, co sprawia, że można ją pić bez dodatków w postaci lodu bądź coli. Stany Zjednoczone są kolebką burbonów, które z racji wykorzystywanej do produkcji kukurydzy słodsze od whisky produkowanych z jęczmienia.

Oto kilka propozycji, które dla was przygotowałam.

Maker’s Mark Kentucky Straight Bourbon ma łagodny i delikatny smak w którym możesz wyczuć miód, płatki kukurydziane, rodzynki i przyprawy.

Whisky na początek - Maker's Mark

Gatunek: Kentucky Straight Bourbon | Region: USA | Destylarnia: Maker’s Mark | Cena: 100 – 150zł

Canadian Club 12-letni Small Batch to moja kolejna propozycja. Wyczuwalne w niej orzechowe i migdałowe nuty przeplatają się ze słodkim karmelem. W smaku można wyczuć morele i przyprawy.

Whisky na początek - Canadian Club 12-letni Small Batch

Gatunek: Blended whisky | Region: Kanada | Destylarnia: Canadian Club | Cena: 100 – 150zł

Bushmills 10-letni ma lekki, świeży i owocowy smak w którym wyczuć można płatki śniadaniowe. Jest aromatyczna, słodowa z nutami wanilii.

Jak pić whisky Bushmills 10-letni

Gatunek: Whisky single malt | Region: Irlandia | Destylarnia: Bushmills | Cena: 100 – 150zł

Cena butelki whisky

Whisky na początek nie powinna być droga, nie powinna być też tania, zwłaszcza bardzo tania jak niektóre whisky z dyskontów. Proponowane przeze mnie alkohole wahają się w granicach od 99zł do 150zł. Czy jest to dużo, zwłaszcza za butelkę 0,7l? Jak zwykle – to zależy. Dobrą alternatywą zamiast kupna butelki jest wyprawa do drink baru, tam za porcję proponowanych przeze mnie whisky można zapłacić od 15 do 30zł. 

Decyzja o tym czy wydać tyle na alkohol powinno być przemyślana i zależeć wyłącznie od Was. Dobrej jakości alkohol ma swoją wartość, zwłaszcza gdy za każdą butelką dobrej whisky idą lata doświadczeń i historii z nią związanych. Oczywiście nie jest on nam niezbędny do życia, do dobrej zabawy na imprezie także go nie potrzebujemy. Czasem jednak warto zamiast ilości postawić na jakość i w dobrym towarzystwie móc napić się czegoś innego niż taniego piwa. 

Procentowa zawartość alkoholu

Whisky na początek nie powinna być mocna, jedyne czego doznacie przy jej piciu to paraliż kubków smakowych i na tym skończy się wasza degustacja. Zgodnie z obowiązującym obecnie prawem whisky nie może mieć mniej niż 40% mocy alk. Zdarzają się jednak butelki, których moc jest znacznie większa, dla przykładu Stagg Jr bourbon ma 67.2% vol., Laphroaig 10-letni w wersji Old Cask Strength to 55,3% vol.

Jeśli nie przyzwyczailiście swoich kubków smakowych do tak mocnych alkoholi, picie czystej whisky przestaje być przyjemnością. Na początku swojej przygody sięgajcie po butelki o mocy 40% alk. Uwierzcie mi przyjdzie czas na mocniejsze pozycje. Spróbujcie napić się jej z wodą bądź lodem, w ten sposób zmniejszycie moc whisky, a ona odwdzięczy się Wam nowymi aromatami. Pamiętajcie także, że z każdym kolejnym łykiem, kubki smakowe przyzwyczajają się do alkoholu przez co whisky może smakować inaczej.

Smak i aromat whisky

Szkocką whisky single malt można podzielić na te dymne oraz te, które dymnymi nie są. Aromat ten, tak dobrze wyczuwalny w whisky z Islay uzyskiwany jest w procesie suszenia jęczmienia dymem pochodzącym z palonego torfu. Związki chemiczne zawarte w torfie na skutek spalania uwalniają się i za pomocą pary wodnej i dymu powoli wnikają w zboże. Im dłużej trwa ten proces, tym więcej związków chemicznych wniknie w zboże.

Zanim jednak zaczniemy poznawać dymne i wędzone aromaty whisky takich jak Laphroaig, Bowmore, Kilchoman czy Artbeg zacznijcie od alkoholu, który tego aromatu w sobie nie ma, bądź ma go bardzo mało. Oto kilka, nie dymnych, owocowo-floralnych propozycji dla Was:

Glenfiddich 12-letni ma owocowo-trawiasty aromat, wyczuć w niej można także nuty miodu, kwiatów i słodu. Dostępna w dyskontach i sklepach wielkopowierzchniowych.

Jak pić whisky Glenfiddich 12

Gatunek: Whisky single malt | Region: Speyside | Destylarnia: Glenfiddich | Cena: 100 – 150 zł

Auchentoshan 12-letni to łagodna whisky z Lowlands pełna kwiatowych i cytrusowych aromatów. Można ją znaleźć w dobrym monopolowym

Jak pić whisky Auchentoshan 12

Gatunek: Whisky single malt | Region: Lowlands | Destylarnia: Auchentoshan | Cena: 100 – 150 zł

Cardhu 12-letni – delikatna, lekko słodka wręcz łagodna whisky, z owocowymi nutami. Bywa w Tesco oraz sklepach z dobrym alkoholem.

Jak pić whisky Cardhu 12

Gatunek: Whisky single malt  | Region: Speyside | Destylarnia: Cardhu | Cena: 100 – 150 zł

Liczę po cichu, że zaproponowane przeze mnie whisky na początek przypadną Wam do gustu i pozwolą odkryć w tym alkoholu coś innego i niepowtarzalnego. Tymczasem napiszcie w komentarzach, która whisky była tą, którą piliście jako jedną z pierwszych.  Czekam na wasze komentarze.