Jeśli szukacie przepisu na to jak przygotować koktajl Boulevardier, trafiliście idealnie! To jeden z moich ulubionych drinków z whisky i muszę Wam powiedzieć, że lubię do niego wracać. Koktajl wymyślony został przez Harry’ego McElhone’a – człowieka, który to w czasie prohibicji wyemigrował ze Stanów Zjednoczonych do Paryża i otworzył swój własny bar. Koktajl ten został pierwszy raz podany Erskine Gwynne, czyli redaktor miesięcznika “The Boulevardier”. Stąd właśnie wzięła się później jego nazwa. W 1927 roku Harry opisał koktajl w swojej książce „Barflies and Cocktails”.

Oryginalnie Boulevardier składał się z 45 ml Bourbona, 30 ml czerwonego wermutu i 30 ml Campari. Koktajl podawano bez lodu, w kieliszku typu martini lub coupette. Przygotowywano go w szklanicy, mieszając wszystkie składniki z lodem. Jednak wraz z upływem czasu jego proporcje zmieniły się i dziś wyglądają następująco:

Składniki do koktajlu

Bardziej wtajemniczonym w barmańskie, wskazane proporcje i składniki mogą przypominać inny klasyczny koktajl – Negroni. W nim zamiast Bourbona dodajemy Gin. Damian, zaprzyjażniony barman, którego poprosiłem o kilka wskazówek, śmieje się, że w czasach, kiedy Negroni było popularne, nie sposób oprzeć się pokusie, że spotkanie dwóch amerykanów, którzy zawsze twierdzą, że wszystko co amerykańskie jest najlepsze, musiało się skończyć twistem koktajlu na dobrej amerykańskiej whiskey.

Jak zrobić Boulevardier?

Zacznij od schłodenia szklanki. Składniki i proporcje koktajlu to nie wszystko, bardzo ważny jest również dobór odpowiedniego szkła. Boulevardier jest koktajlem podawanym na dużych kościach lodu. Dlatego najlepiej wybrać do jego serwowania niską szerokę szklankę z grubym dnem typu tumbler.

Wielu barmanów używa również szklanicy barmańskiej, dodaje Damian Jednak zgodnie z tym, co opowiadał Rafał Nawrot – Boulevardier potrzebuje rozcieńczenia – w jego skład wchodzą trzy alkohole. Toteż z tego powodu koktajl będzie przygotowywany w tej samej szklance, co serwowany.

Kości lodu powinny być duże, aby doprowadzić do odpowiedniego rozwodnienia koktajlu. Aby osiągnąć taki efekt w domu barman radzi, aby na około 30 minut przed przygotowaniem koktajlu, przełożyć lód do miski i schować do lodówki. Można również odczekać około minuty, kiedy lód będzie już w szklance i dopiero zacząć szykować drinka.

Następnie do szklanki wlewamy w równych proporcjach (po 30 ml) trzy składniki: amerykańską żytnią whiskey lub dobry bourbon, słodki, czerwony wermut oraz wytrawne Campari. Całość mieszamy przez około 30 sekund, aby składniki dobrze połączyły się ze sobą oraz schłodziły od lodu.

Koktajl dekorujemy skórką z pomarańczy, co jednocześnie nadaje mu dodatkowego, cytrusowego aromatu.

Najważniejsze wskazówki dla domowych barmanów:

  • Szykujecie się do domowej imprezy? Zadbajcie o odpowiednią temperaturę szkła. Na około pół godziny przed rozpoczęciem imprezy, schłodzcie sklanki wsadzając je do lodówki.
  • W tym koktajlu wielkość lodu ma znaczenie, im większe kostki tym lepiej, dłużej będą się rozpuszcza

Pamiętaj, Boulevardier nie musi być nudny, zróbcie go po swojemu:

  • Eksperymentujcie z alkoholem. Zmień swoją ulubioną whisky na rum, gin, koniak.
  • Zamiast skórki z pomarańczy wykorzystajcie tę z grapefruita bądź cytryny

Spodobał Ci się artykuł? Podziel się nim z innymi!

Postaw mi wirtualną kawę

Pokaż komentarzeZamknij komentarze

Dodaj komentarz