Je艣li szukacie przepisu na to jak przygotowa膰 koktajl Boulevardier, trafili艣cie idealnie! To jeden z moich ulubionych drink贸w z whisky i musz臋 Wam powiedzie膰, 偶e lubi臋 do niego wraca膰. Koktajl wymy艣lony zosta艂 przez Harry鈥檈go McElhone鈥檃 – cz艂owieka, kt贸ry to w czasie prohibicji wyemigrowa艂 ze Stan贸w Zjednoczonych do Pary偶a i otworzy艂 sw贸j w艂asny bar. Koktajl ten zosta艂 pierwszy raz podany Erskine Gwynne, czyli redaktor miesi臋cznika 鈥淭he Boulevardier鈥. St膮d w艂a艣nie wzi臋艂a si臋 p贸藕niej jego nazwa. W 1927 roku Harry opisa艂 koktajl w swojej ksi膮偶ce 鈥濨arflies and Cocktails鈥.

Oryginalnie Boulevardier sk艂ada艂 si臋 z 45 ml Bourbona, 30 ml czerwonego wermutu i 30 ml Campari. Koktajl podawano bez lodu, w kieliszku typu martini lub coupette. Przygotowywano go w szklanicy, mieszaj膮c wszystkie sk艂adniki z lodem. Jednak wraz z up艂ywem czasu jego proporcje zmieni艂y si臋 i dzi艣 wygl膮daj膮 nast臋puj膮co:

Sk艂adniki do koktajlu

  • 30 ml 偶ytniej whiskey lub Bourbona: Wild Turkey Rye, Woodford Reserve
  • 30 ml czerwonego wermutu: Martini Rosso, Cinzano 1757 Rosso
  • 30 ml wytrawnego wermutu Campari

Bardziej wtajemniczonym w barma艅skie, wskazane proporcje i sk艂adniki mog膮 przypomina膰 inny klasyczny koktajl – Negroni. W nim zamiast Bourbona dodajemy Gin. Damian, zaprzyja偶niony barman, kt贸rego poprosi艂em o kilka wskaz贸wek, 艣mieje si臋, 偶e w czasach, kiedy Negroni by艂o popularne, nie spos贸b oprze膰 si臋 pokusie, 偶e spotkanie dw贸ch amerykan贸w, kt贸rzy zawsze twierdz膮, 偶e wszystko co ameryka艅skie jest najlepsze, musia艂o si臋 sko艅czy膰 twistem koktajlu na dobrej ameryka艅skiej whiskey.

Jak zrobi膰 Boulevardier?

Zacznij od sch艂odenia szklanki. Sk艂adniki i proporcje koktajlu to nie wszystko, bardzo wa偶ny jest r贸wnie偶 dob贸r odpowiedniego szk艂a. Boulevardier jest koktajlem podawanym na du偶ych ko艣ciach lodu. Dlatego najlepiej wybra膰 do jego serwowania nisk膮 szerok臋 szklank臋 z grubym dnem typu tumbler.

Wielu barman贸w u偶ywa r贸wnie偶 szklanicy barma艅skiej, dodaje Damian Jednak zgodnie z tym, co opowiada艂 Rafa艂 Nawrot – Boulevardier potrzebuje rozcie艅czenia – w jego sk艂ad wchodz膮 trzy alkohole. Tote偶 z tego powodu koktajl b臋dzie przygotowywany w tej samej szklance, co serwowany.

Ko艣ci lodu powinny by膰 du偶e, aby doprowadzi膰 do odpowiedniego rozwodnienia koktajlu. Aby osi膮gn膮膰 taki efekt w domu barman radzi, aby na oko艂o 30 minut przed przygotowaniem koktajlu, prze艂o偶y膰 l贸d do miski i schowa膰 do lod贸wki. Mo偶na r贸wnie偶 odczeka膰 oko艂o minuty, kiedy l贸d b臋dzie ju偶 w szklance i dopiero zacz膮膰 szykowa膰 drinka.

Nast臋pnie do szklanki wlewamy w r贸wnych proporcjach (po 30 ml) trzy sk艂adniki: ameryka艅sk膮 偶ytni膮 whiskey lub dobry bourbon, s艂odki, czerwony wermut oraz wytrawne Campari. Ca艂o艣膰 mieszamy przez oko艂o 30 sekund, aby sk艂adniki dobrze po艂膮czy艂y si臋 ze sob膮 oraz sch艂odzi艂y od lodu.

Koktajl dekorujemy sk贸rk膮 z pomara艅czy, co jednocze艣nie nadaje mu dodatkowego, cytrusowego aromatu.


Zamiast „czystej” wypij koktajl!

Znudzi艂o Wam si臋 picie whisky z col膮? Przygotowa艂em ciekawe przepisy na koktajl. Zrobisz je samodzielnie, bez wi臋kszych problem贸w.


Najwa偶niejsze wskaz贸wki dla domowych barman贸w:

  • Szykujecie si臋 do domowej imprezy? Zadbajcie o odpowiedni膮 temperatur臋 szk艂a. Na oko艂o p贸艂 godziny przed rozpocz臋ciem imprezy, sch艂odzcie sklanki wsadzaj膮c je do lod贸wki.
  • W tym koktajlu wielko艣膰 lodu ma znaczenie, im wi臋ksze kostki tym lepiej, d艂u偶ej b臋d膮 si臋 rozpuszcza

Pami臋taj, Boulevardier nie musi by膰 nudny, zr贸bcie go po swojemu:

  • Eksperymentujcie z alkoholem. Zmie艅 swoj膮 ulubion膮 whisky na rum, gin, koniak.
  • Zamiast sk贸rki z pomara艅czy wykorzystajcie t臋 z grapefruita b膮d藕 cytryny

Spodoba艂 Ci si臋 artyku艂? Podziel si臋 nim z innymi!

Obserwuj m贸j profil na Facebook.

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o