Manhattan niekt贸rym kojarzy si臋 g艂贸wnie z wysp膮 Nowego Jorku i pe艂n膮 gie艂dowych wilk贸w Wall Street. Dla mnie to niezmiennie jeden z najpopularniejszych koktajli na bazie ameryka艅skiej whisky. Spr贸buj cofn膮膰 si臋 ze mn膮 w czasie my艣lami o ponad 150 lat i wsp贸lnie prze艣ledzimy, jak to wszystko si臋 zacz臋艂o!

Kr贸tka historia koktajlu

W 1865 roku na Manhattanie przy pi膮tej alei Demokraci za艂o偶yli klub w odwecie swoich przeciwnik贸w politycznych. Nazwali go Manhattan Club i oko艂o 1880 roku zosta艂 w nim wymy艣lony powszechnie znany dzi艣 koktajl.

Demokraci nie ograniczali si臋 jedynie do mur贸w klubu i ochoczo zamawiali koktajl r贸wnie偶 poza jego terenem. Przepis by艂 nadzwyczaj prosty, bo Manhattan sk艂ada艂 si臋 pocz膮tkowo z 呕ytniej Whisky, s艂odkiego czerwonego wermutu i Angostury. Sk艂adniki te mo偶na by艂o znale藕膰 praktycznie w ka偶dym miejscu. Barmani nie tylko przygotowywali koktajl, ale przy okazji pr贸bowali go i polecali dalej. Go艣cie, kt贸rzy po raz pierwszy kosztowali koktajl, z zaciekawieniem dopytywali o jego nazw臋, 偶eby wiedzie膰, co zam贸wi膰 w przysz艂o艣ci. Barman w nat艂oku zam贸wie艅 odpowiada艂 najcz臋艣ciej: 鈥濲ust Manhattan and I Know鈥. Tak narodzi艂a si臋 nazwa, kt贸rej wszyscy u偶ywamy aktualnie.

Zobacz tak偶e: Jak pi膰 whisky w 10 krokach 鈥 poradnik dla pocz膮tkuj膮cych

Dzi艣 ponownie uda艂em si臋 skosztowa膰 koktajlu z r膮k Damiana. Zacznijmy jednak od oficjalnego przepisu na drinka Manhattan.

Sk艂adniki do zrobienia drinka:

  • 50 ml whisky lub bourbona
  • 20 ml czerwonego wermutu
  • Angostura – kilka kropli
  • Wisienka maraskino do dekoracji

Polacane szk艂o do koktajlu:

Mariusz Kowalczyk z Manhattan drink

Cztery sk艂adniki – niezwykle prosta mieszanka. Czy mo偶na w tym zestawieniu cokolwiek zepsu膰? Barman podpowiada mi enigmatycznie, 偶e diabe艂 tkwi w szczeg贸艂ach. W dw贸ch konkretnie: rozwodnieniu i temperaturze koktajlu. Je偶eli koktajl b臋dzie za ciep艂y i za mocno rozcie艅czony, zamiast relaksuj膮cego drinka, poczujemy raczej co艣 na kszta艂t sfermentowanego kompotu. Natomiast, je艣li Manhattan b臋dzie zbyt intensywnie zmro偶ony i skondensowany to poczujemy si臋 tylko tak, jak by艣my wypili zimny, g臋sty kieliszek mocnego alkoholu. Jak wiemy zupe艂nie nie o to chodzi w piciu koktajli. Smaki maj膮 si臋 uzupe艂nia膰, przenika膰 i wsp贸艂gra膰 ze sob膮. Dzi臋ki czemu tworz膮 zupe艂nie now膮 kompozycj臋 smakow膮, trafiaj膮c膮 w nasze kubki smakowe. Wolta偶 jest jedynie dodatkiem, kt贸ry pozwala na lu藕ne prowadzenie konwersacji bez stanu upojenia.

Jak to zrobi膰? Z zaciekawieniem obserwuj臋 Damiana, jak krok po kroku przyrz膮dza dla mnie ten prosty, a zarazem jak偶e skomplikowany drink Manhattan.

Przepis na Manhattan

Tradycyjnie zaczyna od sch艂odzenia szk艂a. Alternatyw膮 dla ch艂odzenia kieliszka lodem jest w艂o偶enie go do lod贸wki oko艂o p贸艂 godziny wcze艣niej. W koktajlbarach drink Manhattan serwuje si臋 w szkle koktajlowym, tzw.: martini贸wce, albo coupecie. W warunkach domowych, je偶eli mamy mocno sch艂odzony l贸d z zamra偶arki, mo偶emy zrobi膰 drinka w niskiej szklance, czyli potocznie zwanej whiskacz贸wce. Pomijamy wtedy rol臋 szklanicy jak w Old Fashioned – pisa艂em o nim w poprzednim artykul臋, mieszamy sk艂adniki w tym samym szkle, z kt贸rego b臋dziemy p贸藕niej pi膰.

Do Manhattanu ponownie polecono mi Aberlour – szkock膮 whisky single malt. Jego delikatne nuty dobrze komponuj膮 si臋 z czerwonym wermutem, a Angostura dodaje mu niew膮tpliwie pazura.

Manhattan drink na Aberlour single malt whisky

Nast臋pny w kolejce jest wermut. Barman proponuje, 偶eby zamiast aromatycznego wermutu w艂oskiego, spr贸bowa膰 twista Manhattanu na starzonym winie francuskim z miasta Lillet. Jest to niezwykle interesuj膮ca propozycja, ale z racji faktu, 偶e nurtuj膮 mnie tradycyjne receptury, wybieram wermut. Twistami z ogromn膮 ch臋ci膮 zajm臋 si臋 p贸藕niej!

Jeszcze kilka kropel bitteru i wszystko jest ju偶 w szklanicy! Damian ostro偶nie dozuje Angostur臋, bo zbyt du偶a ilo艣膰 mo偶e zaburzy膰 harmoni臋 koktajlu. Maksymalnie dodajemy 7-8 kropel, czyli 2-3 dashe.

Drink Manhattan przelewany do kielkszka do martini

Manhattan jest ju偶 gotowy. Wystarczy go tylko udekorowa膰 marask膮, czyli wisienk膮 maraskino. Jest ona nadziana na dekoracyjn膮 wyka艂aczk臋 koktajlow膮, czyli piker. Szef baru rekomenduje, 偶eby odrobin臋 dop艂aci膰 i kupi膰 maraski marki Luxardo, kt贸re maj膮 ciemniejszy kolor i wi臋ksz膮 g艂臋bi臋 smaku ni偶 czerwone, zielone czy niebieskie wisienki deserowe.

Siedz臋 ju偶 z moim koktajlem i edukuj臋 si臋 dalej, gdy偶 Manhattan mimo swojej prostoty i mo偶e ze wzgl臋du na ni膮 jest jedn膮 z najcz臋艣ciej twistowanych receptur. Na przyk艂ad, je偶eli zamienimy Bourbon na szkock膮 to pijemy ju偶 Rob Roy鈥檃, a je艣li szkock膮 zamienimy na rum to jest to ju偶 El Presidente. Mo偶na si臋 pogubi膰 w tych wszystkich nazwach, sk艂adnikach i rodzajach! Ufff..  Na szcz臋艣cie musimy tylko zapami臋ta膰 nazw臋 swojego ulubionego koktajlu i barman go dla nas przygotuje.

Wi臋cej przepis贸w na dobre koktajle znajdziecie w kategorii drinki z whisky.

Przepis na Manhattan drink

Manhattan mo偶e by膰 r贸偶ny! Zr贸bcie go po swojemu:

  • Eksperymentuj z alkoholem. Zmie艅 swoj膮 ulubion膮 whisky na rum, gin, koniak, bourbon.
  • Wykorzystaj inny bitter鈥檚.
  • Zmie艅 czerwony s艂odki wermut, na co艣 bardziej wytrawnego.

A jak to u Was wygl膮da? Stawiacie na klasyczny oldschool鈥檕wy drink Manhattan, czy lubicie jednak doda膰 troch臋 twista i wybieracie np. El Presidente przy barze?

Obserwuj m贸j profil na Facebook.

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o