Old Fashioned ju偶 od kilku lat go艣ci na szczycie listy najcz臋艣ciej zamawianych koktajli na 艣wiecie, kt贸re przygotowywane s膮 na bazie whisky. Tym samym nie mog艂em si臋 oprze膰 przed zg艂臋bieniem sekret贸w tego topowego drinka z whisky w sk艂adzie. Z tego artyku艂u dowiesz si臋:

Sk艂adniki do zrobienia Old Fashioned:

  • 50 ml bourbona lub 偶ytniej whisky,
  • 10 ml syropu cukrowego,
  • Kilka kropli angostury Bitters,
  • Zest ze sk贸rki pomara艅czy.

Polacane szk艂o do koktajlu:

  • Tumbler – szklanka z grubym dnem
Old Fashioned w restauracji Karkut

Szukasz dobrego whisky baru?

Zobacz m贸j subiektywny przewodnik po najciekawszych whisky i koktajl barach na terenie ca艂ej Polski.


Przepis na Old Fashioned

Zaczynamy od doboru odpowiedniego szk艂a. Najlepsz膮 opcj膮 jest tumber, czyli niska szeroka szklanka do whisky z grubym dnem. Niezwykle wa偶ne jest sch艂odzenie szk艂a poprzez wrzucenie do 艣rodka lodu. W Old Fashioned niezwykle wa偶na jest temperatura wyserwu.

Dzisiejsze bary zaopatrzone s膮 w profesjonalne kostkarki, kt贸re produkuj膮 i utrzymuj膮 l贸d w temperaturze idealnej do rozwodnienia koktajlu. Dlatego barmani mieszaj膮 Old Fashioned w specjalnych szklanicach, aby wszystkie sk艂adniki odpowiednio po艂膮czy膰 i sch艂odzi膰. Nast臋pnie ca艂o艣膰 przelewaj膮 do zmro偶onego szk艂a na du偶ej ko艣ci lodu, kt贸ra utrzymuje koktajl we w艂a艣ciwej temperaturze, jednocze艣nie nie rozwadniaj膮c go zbyt szybko.
Damian zasugerowa艂 mi, 偶e je偶eli chcemy przygotowa膰 drinki z whisky w warunkach domowych i u偶ywamy w tym celu lodu z zamra偶arki, najlepiej jest wymiesza膰 koktajl w szklance, z kt贸rej b臋dziemy pi膰. Zmro偶ony l贸d ma ni偶sz膮 temperatur臋, przez co d艂u偶ej si臋 rozpuszcza. Przy zakupie lodu nale偶y zwr贸ci膰 uwag臋 na rozmiar kostek – im wi臋ksze tym lepiej dla naszego Old Fashioned.

Wybrali艣my szklank臋 i przygotowali艣my l贸d. Najwy偶szy czas wybra膰 alkohol, kt贸ry wyl膮duje w naszym Old Fashioned. Do swojego koktajlu, wybra艂em Four Roses Single Barrel. Mimo do艣膰 wysokiego wolta偶u, jest bardzo przyjemny w zapachu, odnajdziemy w nim tak偶e du偶o suszonych owoc贸w i wanilii. Og贸艂em Four Roses jest jednym z delikatniejszych bourbon贸w, kt贸ry pr贸bowa艂em. Four Roses Single Barrel kosztuje oko艂o 150 z艂, ale na pocz膮tek mog臋 poleci膰 r贸wnie偶 Four Roses Yellow Label, kt贸ry jest ponad o po艂ow臋 ta艅szy, bardzo kwiatowy i delikatny, idealny na pocz膮tek przygody z ameryka艅sk膮 whisky.

Do klasycznego Old Fashioned dodajemy syrop cukrowy, znany tak偶e jako simple syrup. W swojej pami臋ci odtwarzam wszystkie te przeczytane niegdy艣 artyku艂y opisuj膮ce rozgniatanie kostki cukru z angostur膮 i wod膮 gazowan膮.

Dlaczego zatem Damian stawia na gotowy syrop cukrowy? Cukier nie rozpuszcza si臋 w alkoholu. Z kolei pr贸ba wymieszania go z odrobin膮 wody gazowanej, w temperaturze pokojowej, najcz臋艣ciej skutkuje tym, 偶e drobinki cukru s膮 albo niedok艂adnie rozpuszczone, albo mikstura staje si臋 zbyt rozwodniona. Przewag膮 syropu cukrowego jest jego powtarzalno艣膰 i 艂atwo艣膰 wykonania. Wskaz贸wki jakie otrzymuje od barmana s膮 niezwykle proste. Wystarczy 100 gram cukru i 70 ml wrz膮tku wymiesza膰 do rozpuszczenia si臋. Mikstur臋 odstawiamy do ostygni臋cia i voil脿 – syrop gotowy!


Przeczytaj tak偶e: Jak pi膰 whisky w 10 krokach 鈥 poradnik dla pocz膮tkuj膮cych


Kolejnym sk艂adnikiem jest Angustura, bardzo gorzka nalewka zio艂owa z kt贸r膮 warto uwa偶a膰 z uwagi na jej intensywny smak. Maksymalnie 6-7 kropel nie wi臋cej.

Sk艂adniki wymieszane, l贸d dodany, mikstura przelana do szklanki. Czy zosta艂o nam co艣 jeszcze do przygotowania? Ostatni element – zest ze sk贸rki pomara艅czy – niczym wisienka na torcie. Barman radzi, aby zgi膮膰 j膮 wzd艂u偶 do 艣rodka szklanki a nast臋pnie przetrze膰 szk艂o, ale nie ranty. Dzi臋ki temu zabiegowi koktajl i nasze r臋ce b臋d膮 przyjemnie pachnia艂y cytrusowo, ale pij膮c nie b臋dziemy czuli goryczki od olejk贸w eterycznych.

M贸j ulubiony drink z whisky jest ju偶 gotowy, mog臋 cieszy膰 si臋 jego smakiem, kt贸ry z czasem b臋dzie si臋 zmienia艂 ze wzgl臋du na rozwadnianie i ogrzewanie.

Wi臋cej przepis贸w na dobre koktajle znajdziecie w kategorii drinki z whisky.

Kojtajl z whisky Old Fashioned

Kr贸tka historia koktajlu

Zastanawiali艣cie si臋 kiedy艣 sk膮d pochodzi nazwa drinka Old Fashioned? Aby odpowiedzie膰 na to pytanie, musimy cofn膮膰 si臋 a偶 do XIX wieku, kiedy po raz pierwszy na 艂amach magazynu 鈥濼he Balance, and Columbian Repository鈥, anonimowy czytelnik zapyta艂 o definicj臋 s艂owa Cocktail. W odpowiedzi redakcja napisa艂a 鈥 鈥Cocktail 鈥 jest stymuluj膮cym likworem skomponowanym z r贸偶nych trunk贸w (np. whisky), wody, cukru i gorzkich substancji, takich jak angostura鈥.

Tak powsta艂a pierwsza definicja koktajlu i rozpocz臋艂y si臋 jego gorliwe podboje na ameryka艅skich ziemiach. Z biegiem czasu barmani zacz臋li eksperymentowa膰 i dodawa膰 do swoich kreacji alkoholowych r贸偶nego rodzaju likiery, takie jak znany nam wszystkim z zab贸jczo niebieskiego koloru Blue Cura莽ao. Narodzi艂 si臋 nowy trend – kolorowych drink贸w. Te tradycyjne za艣, wierne starej definicji koktajle ukry艂y si臋 pod nazw膮 Old Fashioned, czyli 鈥渟taromodnych鈥 trunk贸w.

Oficjalne drink Old Fashioned narodzi艂 si臋 w 1881 roku. Powsta艂 on w klubie d偶entelmen贸w Pendennis Club w Louisville na cze艣膰 znanego producenta bourbonu, pu艂kownika J.E. Peppera.

Si艂a dobrych drink贸w z whisky tkwi w ich prostocie, ale gdy przygotowujemy tak nieskomplikowany koktajl, nale偶y zadba膰 o ka偶dy, nawet najmniejszy szczeg贸艂. W poszukiwaniu wskaz贸wek uda艂em si臋 do jednej ze szczeci艅skich restauracji, gdzie Damian – barman z kilkuletnim do艣wiadczeniem, opowiedzia艂 mi o Old Fashioned i innych koktajli, kt贸re zrobi艂 w swojej karierze.

Old Fashioned nie musz膮 by膰 nudne, zr贸b je po swojemu:

  • Eksperymentuj z alkoholem. Zmie艅 swoj膮 ulubion膮 whisky na rum, gin, koniak.
  • Wykorzystaj inny bitter鈥檚.
  • Zmie艅 klasyczny syrop cukrowy na kostk臋 cukru, syrop klonowy, syrop cukrowy z cukru muscovado, syrop z br膮zowego cukru.

A Wy jakie macie do艣wiadczenia z Old Fashioned? 艢mia艂o dzielcie si臋 swoimi uwagami w komentarzach!

Obserwuj m贸j profil na Facebook.

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o