Często pytacie mnie: z czym pić whisky? Debata w sieci jest ostra, a tak naprawdę odpowiedź jest bardzo prosta. Mam nadzieję, że mój dzisiejszy wpis pomoże Wam wybrać najlepszy dodatek do whisky. Pamiętajcie, że picie whisky ma Wam sprawić przyjemność. Możecie pić je jak tylko chcecie. Zdradzę Wam jedynie z czym smakuje mi whisky i polecę kilka trików.

Awantura o whisky

Na forach i grupach dyskusyjnych temat z czym pić whisky i czy w ogóle whisky można z czymś pić, budzi wiele kontrowersji. Tradycjonaliści zawzięcie bronią czystej. Inni dopuszczają wodę lub lód jako jedyne słuszne dodatki. Z colą lub sprite’em to profanacja. Z sokiem to już nie do pomyślenia. Wymiana zdań bywa czasem burzliwa. A to przecież tylko alkohol – napój stworzony, aby sprawiać nam przyjemność.

Jeśli zaglądaliście już wcześniej na mój blog bądź Instagram, to pewnie zauważyliście, że często piję whisky sauté. Lubię ją w takiej postaci, choć sporo czasu zajęło mi przyzwyczajenie się do picia czystego alkoholu o mocy 40+. Jednak (jak większość z Was) uwielbiam też koktajle z whisky, oczywiście te dobrze zrobione. Przepisów na dobry koktajl na bazie whisky jest naprawdę sporo.

To z czym pić whisky typu blended?

Blendy od samego początku miały ogromny wpływ na kształt rynku i sprzedaż whisky na świecie. Jack Daniels, Johnnie Walker Red Label czy Jim Beam można dziś kupić za dobrą cenę w prawie wszystkich sklepach. Blendy stanowią podstawową ofertę whisky w prawie każdym pubie i barze na całym świecie. 40 ml lub 50 ml whisky w pubie kosztuje ok. 10/15 zł. Dla porównania taka sama porcja podstawowej whisky single malt to koszt od 20/25 zł.

Whisky typu blended, zwłaszcza tania, którą znajdziecie na półkach z alkoholem Lidla bądź Biedronki, nie zawsze zachwyci Was smakiem. Czuć w niej przede wszystkim spirytus oraz delikatne nuty karmelu i wanili. Dlatego tak często jest mieszana, na przykład z colą. Oczywiście poza colą whisky mamy jeszcze inne kombinacje – whisky z sokiem pomarańczowym, whisky z sokiem z cytryny, ze Spritem. Spotkałem nawet osobę, która do whisky dolewała sok jabłkowy. Takie „drinki z whisky” mają swoich sympatyków. Ja jednak wolę poświęcić odrobinę więcej czasu i zrobić jeden z prostych barmańskich klasyków, na przykład Old Fashioned.


Przeczytaj także: Jak pić z głową, kilka sprawdzonych przeze mnie sposobów


Klasyka gatunku, czyli whisky z colą

Whisky z colą to klasyk. W końcu z czym pić whisky, jak nie z colą, prawda? Większość z nas lubi jej smak. Gdyby było inaczej, Coca-Cola nie stałaby się gigantem. Zawarty w coli cukier sprawia, że whisky staje się bardziej przystępna dla każdego, kto nie jest fanem mocnego alkoholu, ale lubi jego smak (a raczej posmak). Połączenie bąbelków pochodzących z dwutlenku węgla, cukru oraz alkoholu, potrafią szybko i dość skutecznie “znieczulić” nasz organizm i wprowadzić odpowiedni nastrój do zabawy. Drinki z whisky z colą znajdziemy nawet w barach – choćby Cuba Libre z whisky zamiast rumu.

Whisky Single Malt pita ze szklanki

Coraz większą popularnością w Polsce cieszą się puszkowane napoje RTD (ready to drink). Jednak wciąż daleko nam do zachodnioeuropejskiej oferty. Gotowe drinki z whisky Jack Daniel’s, Jim Beam czy biedronkowy Golden Loch to moim zdaniem za mało. Chociaż nie jestem fanem łączenia burbonów z colą, razem z przyjaciółmi podjąłem się sprawdzenia dostępnych produktów.

Pozytywnie zaskoczyła nas tylko zawartość puszki Jack Daniels Lynchburg Lemonade. Jestem przekonany, że wielu z Was chętnie sięgnie po taką puszkę, gdy przyjdzie ochota na whisky w plenerze. Do picia w domu polecam mimo wszystko samodzielne miksowanie whisky z colą…

Z czym pić whisky typu single malt?

Degustowana i pita w klubach, pubach czy koktajl barach whisky słodowa, z roku na rok zdobywa coraz większą liczbę sympatyków. Zanim poznałem jej smaki i odkryłem jej różnorodność, każda whisky, która trafiała do moich rąk, była zalewana sowitą porcją coli. Nie przepadałem za smakiem mocnego alkoholu, dlatego też rozcieńczanie go tym, co wpadło mi w ręce, było wtedy czymś naturalnym.

Pewnego dnia trafiłem do lokalnego koktajl baru i spojrzałem w kartę. Nie wierzyłem, że 80% jej powierzchni mogą zajmować whisky z różnych zakątków świata. Wybrałem coś w ciemno. Był to jakiś “kanadyjczyk”. Wtedy odkryłem, że whisky może smakować inaczej niż dobrze Ci znany Ballantine’s Finest.

Poznaj lepiej smak whisky

Wiesz, że największą ilość aromatów i smaków ukrytych w alkoholu poznasz dzięki specjalnym kieliszkom do degustacji? Kliknij w link i dowiedz się dlaczego.
Więcej >

Whisky z lodem i whisky z wodą

Schłodzona whisky, do której dodamy kostki lodu, jest bardziej przystępna i łatwiej się ją pije. Z drugiej zaś, szybko rozpuszczający się lód może rozcieńczyć nasz alkohol i zamiast whisky z lodem zaczniemy sączyć wodę z whisky. Jak temu zaradzić? Wybierajcie duże kostki lodu, a najlepiej lodowe bryły lub kule. Rozpuszczają się dużo wolniej, nie rozwadniając tym samym naszego trunku.

Ten sposób polecam, gdy pijecie mocne alkohole takie, jak 10-letni Laphroaig Cask Strength o mocy 55,3%. Dodając do whisky odrobinę wody w temperaturze pokojowej, obniżymy zawartość alkoholu i sprawimy, że związki aromatyczne staną się bardziej lotne i wyczuwalne. Jaką ilością wody rozcieńczyć whisky? Dla każdego z nas ta granica jest inna. Jeśli po dodaniu wody alkohol nie pali Was w usta, trafiliście idealnie. Tylko ostrożnie. Nie „zalejcie” tego, co pijecie. Gdy uznacie, że whisky jest wciąż za mocna, zawsze będziecie mogli dolać kilka kropli.

Chcesz dowiedzieć się więcej mieszaniu whisky i wody? Zobacz czy picie whisky z wodą to dobry pomysł.

Drinki z whisky mogą Ci smakować

Czas odpalić najciekawsze propozycje, które przypadną do gustu niejednemu dżentelmenowi. Rozpalająca Irish Coffee, barmańska Penicylina, słodko-kwaśny klasyk Whisky Sour oraz Old Fashioned, goszczący od kilku lat na szczycie listy najczęściej zamawianych koktajli na świecie. To nie tylko genialne aromaty, ale i wciągające historie. Warto poznać je przy barze i na moim blogu. A jak już wybierzecie swoje ulubione drinki z whisky, koniecznie wypróbujcie przepisy i podzielcie się opinią.

Szklanka z koktajlem Bulleit Bourbon Sour

Old Fashioned, Whisky Sour, może z dodatkiem kilku kostek lodu, a może macie ochotę na drinka z whisky z sokiem pomarańczowym? Wybór należy do Ciebie. W końcu to Wy wiecie co Wam smakuje najbardziej. Mam nadzieje że dzisiejszy wpis pomógł Wam znaleźć odpowiedź na pytanie z czym pić whisky.

Jakie są Wasze doświadczenia z mieszankami z whisky? Podzielcie się nimi w komentarzach poniżej.

Dołącz do mojej grupy na FB

Dołącz do mojej grupy na Facebook gdzie pogaduchy o whisky nie mają końca. Tam wraz z jej społecznością, dzielimi się wiedzą, przepisami na koktajle, recenzjami alkoholi, nowinkami, itd.

KLIKNIJ W PONIŻSZY PRZYCISK.
Dołącz >

Udostępnij

Pokaż komentarzeZamknij komentarze

Dodaj komentarz

Oceń:*