Z czym pić whisky, jeśli nie z tym, co nam smakuje? I choć można ją pić na wiele sposobów – czystą, z wodą, colą, sokiem, spritem, zawsze wybierajcie ten, który da Wam najwięcej przyjemności.

Często pytacie mnie: z czym pić whisky? To temat bardzo powszechny, zwłaszcza na początku przygody z tym alkoholem. Popularności tej dyskusji dodają także fora oraz grupy dyskusyjne na FB, gdzie wymiana zdań bywa czasem dość burzliwa.

Z czym najlepiej pić whisky

W dzisiejszym wpisie spróbuję odpowiedzieć Wam na pytanie: z czym pić whisky? Pamiętajcie jednak, że wczytując się w ten czy inny artykuł z bloga, poznajecie jedynie moje subiektywne zdanie, z którym możecie, ale nie musicie się zgodzić.

Jeśli zaglądaliście już wcześniej na mój blog bądź insta, pewnie zauważyliście, że często smakuję whisky sauté. Lubię ją w takiej postaci, choć sporo czasu zajęło mi przyzwyczajenie się do picia czystego alkoholu o mocy 40+. Chyba jak większość z Was, uwielbiam też koktajle, zwłaszcza te dobrze zrobione.

Jak już pisałem wcześniej, whisky można pić na dziesiątki różnych sposobów – mieszać ją z napojami, pić czystą, z dodatkiem wody bądź lodem. Możliwości jest tak wiele, że każdy znajdzie coś dla siebie.

Zobacz: Jak pić z głową? Kilka sprawdzonych przeze mnie sposobów

Z czym pić whisky typu blended?

Blendy od samego początku miały ogromny wpływ na kształt rynku i sprzedaż whisky na świecie. Jack Daniels, Johnnie Walker Red Label czy Jim Beam można dziś kupić za dobrą cenę w prawie wszystkich sklepach wielkopowierzchniowych, dyskontach i stacjach benzynowych. Do dzisiaj blendy te stanowią podstawową ofertę whisky w prawie każdym pubie i barze na całym świecie. Nie dziwi więc fakt, że alkohol tego typu jest tak popularny i bardziej dostępny cenowo – 40 ml w pubie to jakieś 10 zł. Porcja podstawowej whisky single malt to koszt od 20 zł za 40 ml.

Whisky typu blended, zwłaszcza tania z Lidla bądź Biedronki, nie jest smaczna, a to, co w niej czuć, to spirytus i karmel, którym jest barwiona. Jednak kiedy zmieszamy ją z colą bądź spritem, staje się znośna, a to wystarczy, aby móc ją pić.

Whisky z colą jest chyba najbardziej znaną formą picia tego alkoholu na świecie. W końcu z czym pić whisky, jak nie z colą, prawda? Większość z nas lubi jej smak, gdyby było inaczej, cola nie sprzedawałaby się w tak dużych ilościach. Również lubię jej smak. Zawarty w coli cukier sprawia, że whisky staje się bardziej przystępna dla każdego, kto nie jest fanem mocnego alko. ale lubi jej smak. Połączenie bąbelków pochodzących z dwutlenku węgla, cukru oraz alkoholu potrafią szybko i dość skutecznie “znieczulić” nasz organizm.

Szklanka z koktajlem Bulleit Bourbon Sour

Oczywiście poza colą whisky mieszana jest także ze spritem, cytryną bądź sokiem pomarańczowym. Skoro tak się dzieje, muszą być ludzie, którym to smakuje i to jest dla mnie OK.

Z czym pić whisky typu single malt?

Degustowana i pita w klubach, pubach bądź koktajl barach whisky słodowa z roku na rok zdobywa coraz większą ilość sympatyków. Zanim poznałem jej smaki i odkryłem jej różnorodność, każda whisky która trafiała do moich rąk była zalewana sowitą porcją coli. Nie przepadam za smakiem mocnego alkoholu, dlatego też rozcieńczanie go tym, co wpadło mi w ręce, było wtedy czymś naturalnym.

Sytuacja zmieniła się jednak z dniem, gdy trafiłem kiedyś do lokalnego koktajl baru i spojrzałem w ich kartę. Nie wierzyłem, że 80% jej powierzchni mogą zajmować whisky z różnych zakątków świata. Wybrałem coś w ciemno, wtedy był to jakiś “kanadyjczyk” i odkryłem, że whisky może smakować inaczej niż dobrze znany Ballantine’s Finest.

Przy okazji zobaczcie mój najnowszy poradnik w którym piszę jak pić whisky 

Whisky z lodem

Pita w ten sposób ma swoje wady i zalety. Z jednej strony schłodzona whisky jest bardziej przystępna i łatwiej się ją pije. Z drugiej zaś, szybko rozpuszczający się lód może rozwodnić nasz single malt i zamiast whisky z lodem zaczniemy sączyć wodę z whisky, a to smaczne już nie jest.

Pijąc whisky w taki sposób wybierajcie duże kości lodu, lodowe bryły bądź kule. Duże kawałki lodu dłużej utrzymują swoją temperaturę, przez co rozpuszczają się dużo wolniej, nie rozwadniając tym samym naszego trunku.

Whisky Single Malt pita ze szklanki

Whisky z wodą

Tak, whisky można pić w taki sposób i uwierzcie mi: nie ma w tym nic złego. Przydaje się także do alkoholi mocnych, takich jak 10-letni Laphroaig Cask Strength o mocy 55,3%. Poprzez dodanie do whisky wody, a tym samym obniżenie w niej zawartości alkoholu, sprawimy, że związki aromatyczne znajdujące się w naszym alkoholu staną się bardziej lotne i wyczuwalne.

Jaką ilością wody powinno się rozcieńczać whisky? Dla każdego z nas ta granica jest inne. Jeśli po dodaniu wody alkohol nie pali Was w usta, trafiliście idealnie. Należy jednak pilnować, aby nie „zalać” tego, co pijecie. W końcu, gdy uznacie, że whisky jest wciąż za mocna, zawsze będziecie mogli dolać kilka dodatkowych kropli.

To tyle na dziś, mam nadzieje że dzisiejszy wpis pomógł znaleźć wam odpowiedzieć na to z czym pić whisky. Pamiętajcie też aby swoimi doświadczeniami podzielić się w komentarzach poniżej.

1
Dodaj komentarz

avatar
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Przemysław Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Przemysław
Gość

Myślę, że po to wynaleziono tumbler by mieszać whisky nie tylko z wodą czy colą. ale z także, by pić ją na lodzie, w drinkach itp. Oczywiście, wszystko w granicach rozsądku, ale w barach nawet single malty używa się do koktajli. Zresztą whisky z islay doskonale się do tego nadaje, bo wprowadza nuty wędzonki do whisky. Bardzo dobra rzecz 🙂 Myślę, że nie ma znaczenia, jak pijesz, byle mieć świadomość, że są trunki, które można zepsuć dolewając do nich np. sprite i warto spróbować ich solo by wiedzieć dlaczego.