Ka偶dy dzie艅 jest dobry na degustacj臋 alkoholu, a dzie艅, w kt贸rym mo偶na spr贸bowa膰 5-ciu r贸偶nych rodzaj贸w bourbona musi by膰 bardzo dobry. Ten przypad艂 na 4. czerwca, gdy do Szczecina, na zaproszenie koktajl baru 17 Schod贸w, przyjecha艂 Adam Frankowski, specjalista z firmy Brown-Forman, przedstawiciel takich marek, jak: Woodford Reserve, Jack Daniel鈥檚, GlenDronach, BenRiach czy Glenglassaugh.

Jak wygl膮da艂a degustacja burbon贸w

Gdy wszed艂em do sali, na 2 telewizorach w gotowo艣ci czeka艂a prezentacja. Kilkana艣cie nakrytych stolik贸w wola艂o 鈥濿elcome鈥. Na ka偶dym z nich znajdowa艂o si臋 10 kieliszk贸w degustacyjnych (po pi臋膰 na osob臋) i szklana butelka wody, kt贸ra pe艂ni bardzo wa偶n膮 rol臋 podczas ka偶dej degustacji鈥 To dzi臋ki temu, 偶e pijemy j膮 regularnie, po ka偶dej porcji alkoholu, wychodzimy ze spotkania 偶ywi.

Jak to na kulturalnych spotkaniach bywa, gospodarz Micha艂 reprezentuj膮cy 17 Schod贸w przywita艂 wszystkich i przedstawi艂 go艣cia specjalnego Adama Frankowskiego. W kilku zwi臋z艂ych zdaniach opowiedzieli o przebiegu degustacji. Chwil臋 p贸藕niej przedstawiciel firmy Brown-Forman zapozna艂 nas z histori膮 destylarni z Bluegrass Country. Wiecie, 偶e produkuj膮 bourbon od 1812 roku? Szmat czasu.

Co jeszcze s艂ycha膰 w wielkim 艣wiecie burbonem p艂yn膮cym? Marka Woodford Reserve od kilku lat jest strategicznym partnerem Kentucky Derby 鈥 wy艣cig贸w konnych, kt贸re na 偶ywo ogl膮da oko艂o 150 tys. ludzi. Co ciekawsze, podczas tego wydarzenia mo偶na skosztowa膰 Mint Julep w cenie 鈥 wait for it 鈥 1000 $. Koktajl tworzony na bazie bourbona serwowany jest w srebrnym kubku od Tiffany鈥檈go. Kto bogatemu zabroni, tym bardziej, 偶e pieni膮dze ze sprzeda偶y przekazywane s膮 na cele charytatywne. Wr贸膰my jednak do samej degustacji.

Zobacz napisane przeze mnie pozosta艂e recenzje bourbon贸w

Jak smakuje Woodford Reserve i Jack Daniel鈥檚

Po kilkunastu minutach opowiada艅 mogli艣my spr贸bowa膰 pierwszego z burbon贸w. W kieliszkach by艂o ok. 20 ml alkoholu. Dzi臋ki temu ka偶dego z trunk贸w mo偶na spr贸bowa膰 po 2鈥3 razy. Portfolio przygotowano rewelacyjnie! Czas na opis moich dozna艅鈥 oczywi艣cie w臋chowych i smakowych.

  • Woodford Reserve

Poza dobrze ukrytym zapachem alkoholu wyczu艂em m. in.: orzechy laskowe, d臋bin臋, pieczone jab艂ka z cynamonem, kajmak, trzcinowy cukier muscovado, czekolad臋, cytrusy (pomara艅cze i grapefruity). Aromaty przechodzi艂y si臋 tworz膮c harmonijn膮 ca艂o艣膰.

W smaku ten Woodford r贸wnie偶 nie zawodzi. Jest pe艂en bourbonowej s艂odyczy, br膮zowego cukru, d臋biny, czekolady i wyra藕nie wyczuwalnych korzennych przypraw.

Posmak nie nale偶y do najd艂u偶szych, ale jest przyjemny i lekko pikantny.

  • Woodford Reserve Double Oaked

Aromat tego burbona jest rewelacyjny! M贸j nos wyczu艂 w nim mn贸stwo kakao, d臋biny (tak charakterystycznej dla burbon贸w), br膮zowego cukru, gorzkiej czekolady, sk贸ry (zapach sk贸rzanego paska), tytoniu z cygar, cynamonu i przyprawy do piernika.

Smak jest niezwykle wytrawny i wyrazisty, d臋bowy, ma艂o s艂odki, s艂odowy. Przyznam, 偶e trudno by艂oby mi pi膰 t臋 whisky na co dzie艅.

Posmak d艂ugi, wytrawny i delikatnie pikantny.

Aromat tej whiskey jest mi bardzo dobrze znany, delikatny, troch臋 alkoholowy z wyra藕nie wyczuwaln膮 s艂odycz膮 Jacka.

W smaku jest przyjemny, cho膰 niezbyt skomplikowany. Sporo w nim karmelu, d臋bowych nut pochodz膮cych z beczek, miodu, przypraw (w tym pieprzu) i palonego mas艂a.

Posmak, cho膰 przyjemny, do艣膰 kr贸tko utrzymuje si臋 w ustach.

  • Jack Daniel’s Sinatra Select

W zapachu troch臋 przypomina klasyczn膮 whisky Jack Daniel鈥檚. Wydaje mi si臋, 偶e ta edycja ma w sobie wi臋cej aromat贸w pieprzu, kajmaku, korzennych przypraw i sk贸ry.

Smak bardzo zbli偶ony do tego, co mo偶na wyczu膰 w nosie. Troch臋 bardziej pikantny, ostrzejszy na j臋zyku, pieprzny z odrobin膮 wytrawno艣ci.

Posmak 艣rednio d艂ugi, delikatnie pikantny, przyjemny.

  • Jack Daniel’s Single Barrel Rye Whiskey

Aromat charakterystyczny dla tego typu alkoholu 鈥 偶ytni chleb na zakwasie, zbo偶owy, orzechowy, pieprzny, karmelowy, przyjemny.

Na j臋zyku Single Barrel Rye pozostawia smak ciemnego chleba, p艂atk贸w 艣niadaniowych, pieprzu i d臋biny.

Posmak 艣rednio d艂ugi, pieprzny i zdecydowanie wyrazisty.


Szukasz dobrego whisky baru?

Zobacz m贸j subiektywny przewodnik po najciekawszych whisky i koktajl barach na terenie ca艂ej Polski.


Dlaczego spirytus poddany metodzie charcoal mellowing smakuje inaczej

Podczas degustacji mieli艣my okazj臋 spr贸bowa膰 spirytusu wykorzystywanego do produkcji klasycznego Jacka Daniel鈥檚a oraz Gentlemana Jacka. Pr贸bka pierwsza by艂a alkoholem nie poddanym filtracji przez w臋giel z drzewa klonowego. Pachnia艂a i smakowa艂a bardzo charakterystycznie 鈥 dro偶d偶owo, ziemniaczanie, alkoholowo, do艣膰 agresywnie dla nosa i podniebienia. Pr贸bka druga, poddana filtracji metod膮 charcoal mellowing, to zupe艂nie inna historia. Jej aromat by艂 bardzo przyjemny i 艂agodny, dro偶d偶owo-ziemniaczana wo艅 praktycznie znikn臋艂a, a smak, cho膰 wci膮偶 daleki od znanych mi whisky, nazwa艂bym przyzwoitym.

Zobacz tak偶e moj膮 recenzj臋 Jack Daniel’s Tennessee Whiskey

W dobrym towarzystwie degustuje si臋 najlepiej

Degustacja prowadzona przez Adama Frankowskiego to czysta przyjemno艣膰. Wysokie noty wystawiam za cz臋艣膰 smakow膮, kt贸ra dzi臋ki r贸偶norodnemu portfolio by艂a genialna. Doceniam te偶 merytoryczne przygotowanie, mn贸stwo ciekawostek i inspiruj膮cych anegdot. Nie ma co ukrywa膰, by艂 to 艣wietny pretekst do spotkania ze znajomymi interesuj膮cymi si臋 r贸偶nymi rodzajami whisky.

Udost臋pnij

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o