Na wstępie muszę przyznać, że klasyczny Jack Daniels Old to amerykańska whiskey, którą lubię. Wiem, że jest bardzo popularna – to nie tylko jedna z najpopularniejszych whiskey na świecie, ale także w Polsce. Często o nią pytacie, dlatego postanowiłem przygotować jej recenzję. Jack Daniels był jednym z pierwszych starzonych alkoholi, których próbowałem. Wtedy nie wiedziałem o nim zbyt wiele. Było to na długo przed tym jak moje kubki smakowe ewoluowały i zostałem wielkim miłośnikiem whisky. Jeśli słyszeliście kiedyś, że do whisky trzeba dojrzeć to nie jest to całkiem teoria wyssana z palca. Kubki smakowe zmieniają swoje preferencje na różnych etapach życia.

Nie ważne na którym etapie rozwoju smaku jesteście – jest to whiskey, która znaczenie wpłynęła na rynek tych alkoholi i powinniście jej spróbować. Zdradzę Wam dzisiaj także kilka ciekawostek na temat historii marki Jack Daniels.





Kim był Jack Daniel?

Jack Daniel otworzył pierwszą destylarnię whisky w USA. Jest to obecnie najdłużej działająca amerykańska destylarnia. Kim był twórca jednej z najbardziej popularnych whisky XXI wieku?

Jasper Newton Jack Daniel pochodził ze szkocko-irlandzkiej rodziny. Wychowywał się w okolicach Lunchburga w stanie Tennessee, gdzie znajduje się destylarnia. Jako dziecko, Jack pracował dla Dana Call’a, który był pastorem i… osobą trudniącą się destylowaniem alkoholu. Sztuki destylacji miał nauczyć się właśnie od niego, ale śledztwo przeprowadzone przez The New York Times w 2016 roku wskazuje na to, że nie uczył go sam Dan Call, ale jego niewolnik – Nearest Green.

Dorosły Jack Daniel był bardzo barwną postacią. Nosił się dosyć ekstrawagancko i wiódł bogate życie towarzyskie. W biografii założyciela marki Jack Daniels przeczytamy, że numer w nazwie Jack Daniel’s Old No 7, który do dziś zdobi etykietę tego produktu, przypisany został podczas rejestracji gorzelni. Legenda głosi jednak, że jest to liczba kobiet Jaspera Jacka Danielsa. Nasz bohater nigdy się nie ożenił i umarł bezpotomnie. W życiu skupił się na hulankach i rozwijaniu biznesu, który później, w 1907 roku, przekazał swojemu bratankowi, Lemuelowi Motlowi.

To były trudne czasy dla whiskey…

Motlow i destylarnia Jack Daniels przetrwali prohibicję (bardzo poważnie traktowaną w religijnym stanie Tennessee) i dwie wojny światowe. Podczas II wojny światowej rząd USA wręcz zakazał produkcji whiskey. Po wojnie Motlow zmarł, a jego synowie wrócili do produkcji whisky. Rozkręcili na nowo interes, który jak tylko nadażyła się okazja, sprzedali koncernowi Brown-Forman, który w swoim portfolio posiada obecnie takie marki jakWoodford Reserveczy Glendronach. Głównym warunkiem podpisania umowy był jednak zapis o tym, że koncern utrzyma obecną jakość produktów i nie zrezygnuje z dziedzictwa zapoczątkowanego przez dziadka Jacka.

Zobacz moją recenzję z degustacji alkoholi Woodford Reserve i Jack Daniels





Jack Daniel’s Old i rozpoznawalna na całym świecie czarna butelka

Prostokątna butelka, przy poziomie sprzedaży i dystrybucji jaką obecnie dysponuje “Jack” to standard gwarantujący bezpieczeństwo transportu i optymalizację logistyczną. Oczywiście poza butelką, która sama w sobie jest charakterystyczna, nie wypada nie wspomnieć o czarnej etykiecie. Na niej oczywiście duży napis Jack Daniel’s z napisem No. 7. Na uwagę zasługują jeszcze dwa elementy – Tennessee Whiskey czyli rodzaj alkoholu, który znajduje się w butelce oraz proces Sour Mash. Etykieta jest na tyle kultowa, że kopiowana jest przez producentów personalizowanych gadżetów na całym świecie.

Jack Daniel's no 7 whiskey
Kraj: USA | Gatunek: Tennessee Whiskey | Destylarnia: Jack Daniel’s | Cena: whiskey od 100 zł

Jak wygląda proces produkcji Jack Daniel’s Old No. 7?

Najbardziej rozpoznawalna marka Tennessee Whiskey na świecie zapewne nie raz była już przez was rozlewana, ale czy wiecie w czym tkwi niezwykłość Jack Daniel’s Old No. 7? W bardzo innowacyjnym sposobie produkcji. Alkohol filtrowany jest przez ponad 3-metrową warstwę klonowego węgla drzewnego, a proces ten ten trwa ok. 10 dni! To właśnie tej procedurze whisky zawdzięcza tak delikatny, a jednocześnie charakterystyczny smak. Następnie No 7 starzeje się (przez zdecydowanie dłuższy czas niż 10 dni) w ręcznie robionych beczkach. Dzięki procesowi charcoal mellowing (czyli właśnie filtracji destylatu kukurydzianego przez warstwę klonowego węgla drzewnego) Jack Daniels to nie bourbon. Ten proces sprawia, że alkohol ten może być nazywany „Tennessee Whiskey”.

Jack Daniel's Old no 7
Proces charcoal mellowing – żródło: www.jackdaniels.com

Jaki smak ma Jack Daniels No. 7?

Jack Daniel’s ma wyraźny bursztynowy kolor pochodzący ze świeżych dębowych beczek, w których leżakuje. Jego słodki, waniliowo-kukurydziany aromat wyczuwalny jest naprzemiennie z alkoholem i z lekkimi dębowymi nutami. Smak to balans między słodyczą a drzewnym smakiem, który produkty z portfolio Jacka zdobywają dzięki charakterystycznemu procesowi destylacji. Smak jest lekko „alkoholowy”, ale to normalne, bo to młody destylat. Nie przeszkadza to jednak, aby poczuć w nim słodycz wanilii czy biszkopty. Finisz jest pieprzy, trochę goryczkowy i dębowy, dość wyraźny.

Jack Daniels pity przy kominku

Gdzie i za ile kupimy tę whiskey?

Cena klasycznej wersji Jack Daniel’s 0,7l to ok. 90 złotych za butelkę. Jest to dobra cena, a produkt jest ciągle w sprzedaży i posiada go na swojej półce prawie każdy sklep z alkoholem. Ta wersja Jacka dostępna jest nawet w Żabce. Whiskey ta jest bardzo dobrym mikserem i polecam ją do koktajli. Jack Daniel’s to przyzwoita, wcale nie taka droga whiskey, którą można pić tak jak lubimy – na lodzie, w czystej postaci, jako whisky z wodą. Dobrze smakuje też jako whiskey z colą lub spritem. To także ciekawa (choć moim zdaniem dużo lepsza jakościowo) alternatywa dla Johnnie Walker Red Label, który ma w sobie znacznie mniej słodyczy.

Mam nadzieje, że po przeczytaniu mojej recenzji będziecie patrzeć na whisky Jack Daniel’s trochę inaczej. Pamiętajcie, aby podzielić się swoim komentarzami na dole – jestem pewien, że macie sporo doświadczeń z tą whiskey. Możecie też zapisać się na mój newsletter, w którym piszę o o whisky, bourbonach, koktajlach i ciekawostkach.

Pokaż komentarzeZamknij komentarze

Dodaj komentarz

Oceń:*