Przypadek sprawi艂, 偶e ostatnimi czasy, cz臋艣ciej przy recenzjach alkoholi, si臋gam po bourbon, ni偶 szkock膮 whisky. Dowodem na to jest chocia偶by recenzja serii Woodford Reserve. Bourbon贸w, kt贸rych osobi艣cie jestem du偶ym fanem, zw艂aszcza w moim ulubionym koktajlu – Old Fashioned.

W tym artykule znajdziecie troch臋 historii, fakt贸w oraz ciekawostek na temat marki, produkcji, destylarni czy wyprodukowanego tam alkoholu. Gotowi?   

Destylarnia Old Oscar Pepper i Dr. James C. Crow

Destylarnia rozpocz臋艂a prac臋 w 1812 roku. Wtedy to Elijah Pepper postanawia rozpocz膮膰 sw贸j alkoholowy biznes, nie wiedz膮膰 pewnie, 偶e tworzony przez niego biznes przetrwa do 2020! Jak wiele historii i marek alkoholu tamtych czas贸w, po 艣mierci za艂o偶yciela, biznes przeszed艂 w r臋ce syna – Oskara, a sama destylarnia zaczyna funkcjonowanie pod nazw膮 Old Oscar Pepper.

W tamtych czasach, a dok艂adnie od 1838 roku, w destylarni pracuje szkocji imigrant, chemik i fizyk – Dr. James C. Crow. Pe艂ni膮c rol臋 Master Distiller’a, osoby odpowiedzialnej za ca艂y proces destylacji, James by艂 prawdziwym innowatorem w tym procesie. Jako jedna z niewielu w tamtych czasach, do produkcji destylatu (white dog), wykorzystywa艂 kolumn臋 destylacyjn膮 Coffey鈥檃 – prawdziw膮 nowink臋 technologiczn膮 XIX w. Co ciekawe, dr. James C. Crow, zapewne dzi臋ki swojemu wykszta艂ceniu i wiedzy, korzysta艂 z aerometru, a nie prochu strzelniczego. Oczywi艣cie celem tego dzia艂ania by艂 do艣膰 precyzyjny pomiar mocy wyprodukowanego w kolumnie destylacyjnej alkoholu.

Do dzi艣 dr. James C. Crow uwa偶any jest za osob臋, kt贸ra usprawni艂a proces sour mash, destylacj臋 kolumnow膮 czy maturacj臋 bourbona.

Po 艣mierci Oscara (syna Elijah Pepper ) w roku 1867 biznes b臋d膮cy wci膮偶 w r臋kach rodziny, pod wp艂ywem wielu czynnik贸w postanowiono sprzeda膰. Destylarnia Old Oscar Pepper trafi艂a w r臋ce Leopolda Labrot and James鈥檃 Graham (do dzi艣 wida膰 ich na butelce) w roku 1878 daj膮c pocz膮tek Labrot & Graham distillery

Na czym polega metoda sour mash?

Sour mash to proces wykorzystywany przy produkcji burbon贸w. Metoda polega na dodawaniu do nowej partii zacieru do whisky, cz臋艣ci starej, odfermentowanej z poprzedniej partii. Zabieg ten wspiera rozw贸j 艣wie偶ych dro偶dzy, tworz膮c im stabilne 艣rodowisko do fermentacji.

Pocz膮tki marki Woodford Reserve

Kiedy w 1941 roku, alkoholowy gigant, korporacja BrownForman kupuj臋 destylarni臋 Labrot & Graham, znane nam ich alkoholowe portfolio by艂o w trakcie budowy. Europa znajduj臋 si臋 w贸wczas w tyglu drugiej wojny 艣wiatowej, a popularno艣膰 burbon贸w wci膮偶 podnosi艂a si臋 z kolan po trwaj膮cej trzyna艣cie lat prohibicji (1920鈥1933). 

Od zakupu destylarni do momentu stworzenia marki Woodford Reserve mija 55 lat. Powsta艂y w 1996 roku brand, znany jest dzi艣 w wielu regionach 艣wiata, w tym tak偶e w naszym kraju. W 2003 roku Brown-Forman zmienia nazw臋 destylarni Old Oscar Pepper na znan膮 dzi艣 Woodford Reserve.

Co znajduje si臋 w butelce Woodford Reserve?

Produkowany alkohol, kt贸ry znajdziecie w butelce tego burbona to mieszanka destylat贸w produkowanych w kolumnie destylacyjnej (destylarnia znajduje si臋 w mie艣cie Shively, Kentucky) oraz miedzianych alembikach (destylarnia Woodford Reserve niedaleko miasta Versailles).


Zaczynasz whisky przygod臋?

Koniecznie przeczytaj m贸j subiektywny poradnik, kt贸ry w dziesi臋ciu krokach wprowadza ci臋 w ten 艣wiat.


Podstawowe portfolio destylarni

  • Woodford Reserve Straight Bourbon Whiskey

Jedna z popularniejszych i dost臋pnych, tak偶e na naszym rynku, pozycji. W sk艂ad zacieru wchodzi: 72% kukurydza, 18% 偶yto, 10% s艂odowany j臋czmie艅, najdaj膮c bourbonowi przyjemny, s艂odki, zbo偶owy aromat i smak.

  • Woodford Reserve Double Oaked Whiskey,
  • Woodford Reserve Rye Whiskey,

Moje obserwacj臋 podpowiadaj膮, 偶e 偶ytnia whiskey nie ka偶demu przypada do gusty. Jej wyrazisty, intensywny i ostry na j臋zyku smak zwyczajne trzeba polubi膰.

W skad zacieru wchodzi: 53% 偶yta, 33% kukurydzy, 14% s艂odu j臋czmiennego.

  • Woodford Reserve Malt Whiskey,
  • Woodford Reserve Wheat Whiskey,
  • Woodford Reserve Oat Grain Bourbon.

Na sklepowych p贸艂kach naszego rynku, zw艂aszcza w sklepach specjalistycznych i wielkopowierzchniowym Makro, znajdziecie pierwsze trzy pozycje. 

Portfolio marki Woodford Reserve

Do艂膮cz do mojej grupy na FB

Spo艂eczno艣膰, recenzje, ciekawostki i dziesi膮tki nowinek. Codzienne POGADUCHY O WHISKY.


Kilka ciekawostek z destylarni:

  • Proces fermentacji zacieru prowadzony jest w otwartych kadziach cyprysowych, 
  • spirytus do produkcji bourbona destyluje si臋 trzykrotnie w miedzianych alembikach,
  • podgrzewane zim膮 magazyny, maj膮 na celu utrzymanie jak najmniejszej r贸偶nicy temperatur w ci膮gu roku. Zabieg ten tworzy swego rodzaju mikrocykle, kt贸re sprawiaj膮, 偶e d臋bina i przechowywany w niej spirytus nie pozostaj膮 sobie oboj臋tne.

Co 艂膮czy Kentucky Derby i Woodford Reserve

Marka od kilku lat jest tak偶e partnerem strategicznym Kentucky Derby 鈥 wy艣cig贸w konnych, rozgrywanych corocznie od 1875 roku w pierwsz膮 sobot臋 maja na torze Churchill Downs w Louisville, w Kentucky. Ten wy艣cig na 偶ywo ogl膮dany jest przez oko艂o 150 tys. ludzi. 

Co ciekawsze, podczas tego wydarzenia mo偶na skosztowa膰 Mint Julep. Koktajl stworzony na bazie bourbona Woodford serwowany jest w srebrnym kubku od Tiffany鈥檈go w cenie 鈥 wait for it 鈥 1000 $. T膮 optymistyczn膮 cyfr膮, zako艅cz臋.

Artyku艂 by艂 dla Ciebie ciekawy? Udost臋pnij go dalej.

Obserwuj m贸j profil na Facebook.

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o