Penicylina to koktajl, kt贸ry dzi臋ki swoim sk艂adnikom nie tylko cieszy kubki smakowe, ale pomaga r贸wnie偶 w walce z zimowym przezi臋bieniem. Jest to najm艂odszy z opisywanych przeze mnie klasyk贸w, gdy偶 powsta艂 dopiero na pocz膮tku XXI wieku. Geniusz tego koktajlu tkwi w prostocie! A偶 dziwne, 偶e nikt nie wpad艂 na pomys艂 tak skromnej receptury wcze艣niej. Autorem barma艅skiej Penicyliny jest Sam Ross, Australijczyk, pracuj膮cy w贸wczas w nowojorskim Milk and Honey. 呕eby dowiedzie膰 si臋 paru ciekawostek o s艂ynnej Penicylinie, ponownie wybieram si臋 na spotkanie z Damianem, dobrze znanym Wam ju偶 z innych artyku艂贸w, barmanem.

Damian u艣miecha si臋 i m贸wi, 偶e wszystko zacz臋艂o si臋 tak naprawd臋 od paczki Compass Box z debiutuj膮cymi markami Whisky: Asyla i The Peat Monster. Compass Box jest firm膮, kt贸ra skupuje single malty z ca艂ej Szkocji i tworzy z nich w艂asne malt blendy. Interesuj膮cym jest r贸wnie偶 fakt, 偶e na pi臋knych kolorowych etykietach swoich butelek informuj膮 o sk艂adzie swoich malt blend贸w, nawet procentowym. M艂ody i kontrowersyjny produkt zainteresowa艂 w贸wczas wielu barman贸w, nie tylko w Nowym Jorku, ale i na ca艂ym 艣wiecie.

Dla barman贸w debiutuj膮ce alkohole bardzo cz臋sto staj膮 si臋 inspiracj膮 do tworzenia nowych po艂膮cze艅 i kompozycji smakowych. Po otworzeniu butelki mo偶na nie tylko pozna膰 jej zawarto艣膰, ale przede wszystkim wyczu膰 nieznane nam wcze艣niej aromaty. Tak w艂a艣nie uczyni艂 Sam Ross, co zaowocowa艂o stworzeniem jednego z najbardziej znanych dzisiaj klasyk贸w – Penicyliny.

W tym okresie, w barze Milk and Honey, najlepiej sprzedaj膮cym si臋 koktajlem by艂 Golden Rush, czyli wariacja na temat Whisky Sour, gdzie zamiast syropu cukrowego dodaje si臋 mi贸d albo syrop miodowy. Z tego powodu Sam dorzuci艂 do shakera Asyla, sok z cytryny, wspomniany syrop miodowy i s艂odzony sok imbirowy. Wstrz膮sn膮艂, przela艂 do szk艂a i stwierdzi艂, 偶e brakuje tej miksturze pazura. Dlatego koktajl dope艂ni艂 torfowym The Peat Monster鈥檈m, kt贸ry dzi臋ki r贸偶nicy g臋sto艣ci utrzymywa艂 si臋 na g贸rze drinka niczym tafla, nie mieszaj膮c si臋 z reszt膮 sk艂adnik贸w. Tak w艂a艣nie powsta艂a barowa Penicylina. Co ciekawe, jak opowiada艂 Sam Ross, koktajl spr贸bowa艂, stwierdzi艂, 偶e jest dobry i zapisa艂 go do listy swoich autorskich koktajli, kt贸re mia艂 w zanadrzu, gdyby go艣cie poprosili o 鈥濨artender鈥檚 Choice鈥. Koktajl zacz膮艂 zdobywa膰 coraz wi臋ksz膮 aprobat臋 go艣ci a dost臋pno艣膰 sk艂adnik贸w spowodowa艂a jego szybkie rozprzestrzenienie. Poni偶ej przedstawiam Wam dok艂adny sk艂ad i receptur臋, na podstawie kt贸rych mo偶ecie tego drinka przygotowa膰 samodzielnie w domu.


Szukasz dobrego whisky baru?

Zobacz m贸j subiektywny przewodnik po najciekawszych whisky i koktajl barach na terenie ca艂ej Polski.


Sk艂adniki potrzebne do zrobienia drinka:

Polacane szk艂o do koktajlu:

  •   Coupette lub Tumbler 鈥 szklanka z grubym dnem

Penicylina, jak wcze艣niej wspomina艂em, przygotowywana jest metod膮 shake. Sugerowane przez barmana szk艂o to coupette lub niska szklanka z grubym dnem typu tumbler. Damian osobi艣cie poleca mi coupette, dzi臋ki czemu koktajl nie b臋dzie si臋 tak szybko rozwadnia艂. Sk艂aniam si臋 ku jego propozycji.

Penicylina drink przygotowywany na Aberlour Single Malt Whisky

Jak krok po kroku przygotowa膰 drinka Penicylin臋?

M贸wi si臋, 偶e Penicylina prze艂amuje stereotypy, poniewa偶 by艂a pierwszym koktajlem przygotowywanym na whisky typu malt. Obecnie Rob Roy przygotowany na bazie Glenlivet czy Whisky Sour na Aberlour to powszechna praktyka, ale kiedy艣 barmani nie odwa偶yliby si臋 na taki ruch. Do Penicyliny dobrze pasuj膮 szkockie whisky z regionu Speyside.

Nast臋pnie do tina (jednej z cz臋艣ci shaker鈥檃) wlewamy sok z cytryny. Aby wycisn膮膰 z cytrus贸w wi臋cej soku, chwil臋 wcze艣niej wystarczy owoce przela膰 wrz膮tkiem.

W Penicylinie kluczow膮 rol臋 odgrywa r贸wnie偶 syrop miodowo-imbirowy. Damian wspomina, 偶e barmani stosuj膮 r贸偶ne przepisy na jego przygotowanie. Do u偶ytku domowego rekomenduje natomiast jeden z najprostszych. Dwie porcje ulubionego rodzaju miodu zalewamy w garnku jedn膮 porcj膮 wody 藕r贸dlanej i nast臋pnie gotujemy na ma艂ym ogniu. Warto pami臋ta膰, 偶e powy偶ej 60 stopni gin膮 mikroorganizmy w miodzie, dlatego je偶eli chcemy utrzyma膰 jego zdrowotne w艂a艣ciwo艣ci, trzeba do艣膰 skrupulatnie pilnowa膰 temperatury.

Kiedy sk艂adniki ca艂kowicie si臋 po艂膮cz膮, przelewamy je do s艂oika czy butelki i wrzucamy kilka plasterk贸w obranego imbiru. Jego dok艂adna ilo艣膰 zale偶y od naszych osobistych preferencji smakowych. Po ostygni臋ciu syrop trzeba schowa膰 do lod贸wki i nast臋pnego dnia jest ju偶 gotowy do u偶ycia.

Drink Penicylina podawany przez barmana

Znaczna cz臋艣膰 barman贸w, aby doda膰 odrobin臋 艣wie偶ego aromatu imbiru do drinka, shaker uzupe艂nia dodatkowo dwoma plasterkami korzenia.

Na koniec koktajl wystarczy dok艂adnie wstrz膮sn膮膰. Otrzyman膮 mikstur臋 warto dodatkowo przecedzi膰 przez podw贸jne sito, aby pozby膰 si臋 najmniejszych drobinek lodu, kt贸re mog臋 niepotrzebnie rozwodni膰 nasz nap贸j. Koktajl najlepiej udekorowa膰 kawa艂kiem kandyzowanego imbiru na pikerze czy wyka艂aczce. Bez wzgl臋du na to, gdzie robimy koktajl, nie zapominamy o u艣miechu – nic przecie偶 nie jest lepszym dodatkiem ni偶 nasze pozytywne nastawienie. Moja Penicylina jest gotowa – mog臋 cieszy膰 si臋 smakiem – wiedz膮c, 偶e 偶adna choroba mi nie straszna!


Zobaczcie tak偶e: przepisy na popularne drinki z whisky


Klasyczny drink penicylina

Najwa偶niejsze wskaz贸wki dla domowych barman贸w:

  • nale偶y dba膰 o temperatur臋 szk艂a – dobrze kilka szklanek w艂o偶y膰 do lod贸wki na oko艂o p贸艂 godziny przed rozpocz臋ciem imprezy,
  • sugestia dotycz膮ca kupowanego lodu – im wi臋ksze kostki tym lepiej, bo d艂u偶ej b臋d膮 si臋 rozpuszcza膰,
  • je偶eli nie masz w domu shaker鈥檃, mo偶esz wstrz膮sn膮膰 koktajl w du偶ym, wyparzonym s艂oiku (o pojemno艣ci ok. 800 ml).

Pami臋taj, 偶e Penicylina nie musi by膰 nudna, zr贸b j膮 po swojemu:

  • Eksperymentuj z alkoholem. Zmie艅 swoj膮 ulubion膮 whisky na rum, gin, koniak.
  • Zamiast soku z cytryny wykorzystaj sok z limonki.
  • Whisky torfowa ma wiele smak贸w, eksperymentuj!
  • Zmie艅 klasyczny syrop cukrowy na syrop klonowy, syrop cukrowy z cukru muscovado, syrop z br膮zowego cukru.

Udost臋pnij

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o