Zauwa偶y艂em, 偶e ostatnimi czasy cz臋艣ciej wpadaj膮 mi w r臋ce bourbony, zreszt膮 recenzja Wild Turkey 101 jest tego kolejnym dowodem. Tak si臋 zastanawia艂em czy to przypadkiem nie efekt grudniowej, zaokiennej pizgawicy i ch艂odu (ludzie m贸wi膮, 偶e te lepiej smakuj膮 zim膮), ale s膮 przecie偶 2 stopnie na plusie, wi臋c o jakiej pizgawicy tu mowa. Tak czy siak kilka dni temu trafi艂 do mnie Wild Turkey 101. Bourbon znany i lubiany o kt贸rego jako艣膰 dba legendarny w 艣wiecie alkoholi – Jimmy Russell. Zanim jednak przejd臋 do konkret贸w i opowiem Wam o swoich wra偶eniach smakowych, kilka podstaw od kt贸rych powinni艣my zacz膮膰:

Kim jest Jimmy Russell?

James C. Russell lub Jimmy – tak m贸wi膮 do niego znajomi, jest Master Distillerem (g艂贸wn膮 osob膮 odpowiedzialn膮 za destylacj臋) znajduj膮cej si臋 w Lawrenceburgu, w stanie Kentucky destylarni Wild Turkey. Jimmy zosta艂 zatrudniony w firmie 10 wrze艣nia 1954 roku i pracuj臋 w niej do dzi艣, co 艂膮cznie, przynajmniej w 2019 roku, daje mu 65 lat nieprzerwanej pracy! Ale nie jest to jedyny rekord Jimmy’ego. Jako jedyny mo偶e pochwali膰 si臋 tytu艂em najd艂u偶ej pracuj膮cej osoby w bran偶y alkoholowej na ca艂ym 艣wiecie. W 2001 roku zosta艂a za艂o偶ona galeria s艂aw 鈥Kentucky Bourbon Hall Of Fame鈥. Jak si臋 pewnie domy艣lacie, Jimmy by艂 pierwsz膮 osob膮, kt贸ra si臋 w niej znalaz艂a.

W procesie produkcji jest od samego pocz膮tku. Bierze udzia艂 w selekcji ziaren jak i w etapie starzenia. Jimmy to doskona艂y przyk艂ad tw贸rcy ameryka艅skiego trunku, kt贸ry dzi艣 znany jest na ca艂ym 艣wiecie.

Na oficjalnym kanale Wild Turkey znalaz艂em 15 minutowy film opowiadaj膮cy histori臋 tego starszego pana, musicie j膮 zobaczy膰!

Czym jest bourbon?

Nie wiem czy wiecie ale dopiero 4 maja 1964 roku Kongres Stan贸w Zjednoczonych Ameryki ustanowi艂 Bourbon swoim narodowym trunkiem. Wed艂ug przyj臋tego w贸wczas prawa, aby whiskey mog艂a zosta膰 nazwana bourbonem, musi spe艂ni膰 nast臋puj膮ce warunki:

  • Musi by膰 robiona na terytorium USA lub na terytoriach zale偶nych.
  • Zacier zbo偶owy wykorzystywany do produkcji alkoholu musi zawiera膰 co najmniej 51% kukurydzy.
  • Po destylacji alkohol nie mo偶e zawiera膰 wi臋cej ni偶 160 proof (80% ABV).
  • Musi by膰 wlana do beczki z moc膮 zredukowan膮 do max 125 proof (62.5% ABV).
  • Nie mo偶e posiada膰 偶adnych dodatk贸w opr贸cz wody (偶adnych dodatk贸w aromatycznych, smakowych czy barwnik贸w 鈥搘 tym karmelu).
  • Musi by膰 starzony w nowych, wypalonych od 艣rodka beczkach z d臋bu.
  • Aby alkohol mo偶na by艂o nazwa膰 Straight Bourbon Whiskey, ten musi by膰 starzony minimum 2 lata w nowych, wypalanych od 艣rodka beczkach z d臋bu.

Zobacz tak偶e pozosta艂e recenzje bourbon贸w i ameryka艅skiej whiskey


Legenda o Wild Turkey 101

Legenda m贸wi, 偶e w 1940 roku zarz膮dca destylarni – Thomas McCarthy, zabra艂 ze sob膮 na polowanie na dzikie indyki troch臋 Bourbona z destylarni i pocz臋stowa艂 znajomych. Trunek tak im zasmakowa艂, 偶e poprosili, aby w kolejnym roku zabra艂 ze sob膮 wi臋cej tego 鈥瀊ourbona dzikiego indyka鈥. W ten spos贸b narodzi艂a si臋 marka jak i sam Wild Turkey 101.


Portfolio alkoholi z destylarni Wild Turkey

Sk膮d pochodzi ten charakterystyczny smak

Wielokrotnie ju偶 spotka艂em si臋 ze stwierdzeniem, 偶e jego produkcja to kombinacja sztuki i nauki. Oto kilka ciekawostek kt贸re wiem, a kt贸rymi chc臋 si臋 z Wami podzieli膰:

  • U偶ywana podczas produkcji du偶a zawarto艣膰 偶yta w recepturach sprawia, 偶e Bourbon jest mniej s艂odki oraz ma bardziej wyrazisty i pikantny finisz, zw艂aszcza je艣li por贸wna si臋 go z innymi przedstawicielami tego gatunku.
  • Woda, kt贸r膮 pobiera si臋 z rzeki Kentucky jest stosunkowo twarda, krystalicznie czysta i pozbawiona metali ci臋偶kich.
  • Dro偶d偶e u偶ywane w procesie fermentacji s膮 jedyne w swoim rodzaju, hodowane i u偶ywane wy艂膮cznie w destylarni Wild Turkey.
  • Spirytus otrzymywany w procesie podw贸jnej destylacji ma zawarto艣膰 alkoholu 62,5%, dzi臋ki czemu jest niezwykle bogatym w aromaty i smak.
  • Le偶akuje on w beczkach z bia艂ego d臋bu ameryka艅skiego, kt贸re wypalane s膮 do najwy偶szego, czwartego stopnia, tzw. alligator char.
  • Tak Wild Turkey 101 jak i dawne Wild Turkey 81, nie le偶akuje kr贸cej ni偶 6 lat w nowych d臋bowych beczkach.
  • Ca艂y zesp贸艂 pracuj膮cy w destylarnii dd ponad 150 lat tworzymy Wild Turkey tym samym sposobem rok po roku, dzie艅 po dniu, butelka po butelce.

Ile procent ma Wild Turkey 101?

Cho膰 na pierwszy rzut oka, mo偶e wydawa膰 si臋, 偶e zawarto艣膰 ta wynosi 101%, nie jest to prawda. Numer na butelce – 101, tyczy si臋 tzw. proof. Starej terminologii okre艣laj膮cej zawarto艣膰 alkoholu w cieczy. U偶ywaj膮c ameryka艅ska miary mo偶emy powiedzie膰, 偶e: 101 proof = 50,5%.

Kraj: USA | Gatunek: Kentucky Straight Bourbon鈥 Whiskey | Destylarnia: Wild Turkey | Cena: bourbon od 100 z艂

Moje ulubione miejsce do picia bourbon贸w

Ju偶 od d艂u偶szego czasu, najlepszym miejscem do picia tego typu alkoholu, przynajmniej dla mnie, s膮 moje ulubione bary w mie艣cie. To tam spotykamy si臋 ze znajomymi, a nasze rozmowy potrafi膮 trwa膰 godzinami. Nie my艣lice jednak, 偶e wi臋kszo艣膰 swojego wolnego czasu sp臋dzam w barach – nic bardziej mylnego. Jak zapewne ka偶demu z Was i mnie, zdarza si臋 nala膰 niewielk膮 ilo艣膰 bourbona do szklanki i s膮czy膰 go w temperaturze pokojowej.


Szukasz dobrego whisky baru?

Zobacz m贸j subiektywny przewodnik po najciekawszych whisky i koktajl barach na terenie ca艂ej Polski.


Jak smakuj臋 najpopularniejszy bourbon z Wild Turkey?

Intensywny, bursztynowy kolor Wild Turkey 101 przypomina mi solidnie odstan膮 czarn膮 herbat臋. Wiecie, tak膮 zrobion膮 rano, a wypit膮 wieczorem – nie wiem czy macie podobnie ale ja tak膮 w艂a艣nie pijam najcz臋艣ciej.

W zapachu jest przyjemny, ma艂o alkoholowy (cho膰 czu膰 jego %), pe艂en wanilii, przypraw, aromatu rodzynek, daktyli, s艂odyczy i karmelu. Mieszanka 6-cio, 7-mio i 8-mio letnich bourbon贸ww oraz jego moc, sprawiaj膮, 偶e bourbon pachnie bardzo wyra藕i艣cie.

Po jego spr贸bowaniu, wyra藕nie czu艂em charakterystyczn膮 dla bourbon贸w s艂odycz, korzenne przyprawy, cukier muscovado, wanili臋 oraz smak olejk贸w ze sk贸rki pomara艅czy. Wszystko to przeplata艂o si臋 z pikantnym finiszem, kt贸ry do艣膰 d艂ugo utrzymywa艂 si臋 w ustach i na j臋zyku.

Smakuj臋 mi ten bourbon. Jest wyrazisty, intenstywny i dobrze mi si臋 przy nim siedzi. Musz臋 si臋 Wam przyzna膰, 偶e 101 przyjemnie uzupe艂nia mi czytanie ksi膮偶ki A. Sapkowskiego – Sezon Burz

Obserwuj m贸j profil na Facebook.

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o