Whisky single malt

Whisky single malt w odróżnieniu od blended whisky jest rodzajem alkoholu, który powstaje w jednej destylarni ze słodowanego zboża - najczęściej jęczmienia (barlley), choć zdarzają się whisky produkowana także z żyta (rye) jak np.: Barber's whiskey.

Whisky single malt jest jednym z głównych towarów eksportowych Szkocji, tam też znajduje się najwięcej na świecie gorzelni produkujących ten rodzaj alkoholu. Tamtejsza Single Malt Scotch Whisky aby nosić takie miano, oprócz wyżej wymienionych zasad, musi dojrzewać minimum trzy lata i jeden dzień w dębowych beczkach o pojemności nie większej niż 700l, a także mieć nie mniej niż 40% alkoholu. Najpopularniejszymi beczkami w których dojrzewa whisky są 200l beczki po bourbonie amerykańskim, wcześniej wykorzystywany przy produkcji bourbonów. Można też trafić i takie whisky, które dojrzewają w beczkach po winie o pojemności 500l.

Z roku na rok ten rodzaj alkoholu staje się coraz bardziej popularny i dostępny pośród mężczyzn jak i kobiet, którzy coraz częściej piją go bez dodatku coli czy innych gazowanych napojów. Już dziś bez większych problemów znajdziemy także single malty do 150zł. Oczywiście świat whisky to także świat luksusu, gdzie za butelkę 50 letniego trunku płaci się po 40 tysięcy funtów.