Ardbeg 10-letni swoim zdecydowanym, torfowo-ziemistym aromatem i smakiem jednym przypadnie do gustu, innym poka偶e 偶e nale偶y trzyma膰 si臋 od niego z daleka. Do kt贸rej grupy b臋dziecie nale偶e膰? Dzi艣 o jednej z pierwszych torfowych whisky, kt贸r膮 mia艂em okazj臋 pr贸bowa膰.

Sk膮d pochodzi Ardbeg?

Destylarnia Ardbeg le偶y w po艂udniowej cz臋艣ci wyspy Islay znajduj膮cej si臋 w zachodniej cz臋艣ci Szkocji. Jest jedn膮 z o艣miu dzia艂aj膮cych tam destylarni, a jej bliscy s膮siedzi to inne torfowe giganty – Lagavulin i Laphroaig. Okoliczne wrzosowiska, pok艂ady torfu ci膮gn膮ce si臋 po horyzont oraz wyspiarski klimat, tworz膮 idealne miejsce do produkcji whisky o tak specyficznym charakterze. Charakterze, kt贸ry niesamowicie szybko przypad艂 mi do gustu i kt贸ry dzi艣 uwielbiam.

Torfowa Whisky Ardbeg wraz z kartonowym opakowaniem

Ardbeg zosta艂a za艂o偶ona oficjalne w 1815 roku przez rodzin臋 Mac Dougall, jednak wiele lat wcze艣niej bo ju偶 w 1794 za po艣rednictwem jednego z lokalnych gang贸w produkowaniu w tym miejscu nielegaln膮 whisky. Dzi臋ki nadmorskiej lokalizacji oraz kr臋tej drodze prowadz膮cej jedynie do najbli偶szego portu – Port Ellen, destylarnia mia艂a idealne po艂o偶enie umo偶liwiaj膮ce jej produkcj臋 nielegalnego alkoholu.

Cho膰 historia Ardbeg trwa ju偶 do艣膰 d艂ugi, dopiero od niedawna jest ona tak znan膮 i rozpoznawaln膮 mark膮 na rynku whisky. Konkuruj膮c przez wiele lat z innymi, du偶o mocniejszymi brandami, destylarnia przez d艂ugi czas s艂u偶y艂a jedynie jako dodatek i sk艂adnik blend贸w. Trudno艣ci zwi膮zane ze sprzeda偶膮 alkoholu oraz brak pomys艂y na rozwijanie tego problemu sprawi艂y, 偶e destylarnia mocno podupad艂a i wiele razy by艂a zamykana, ostatni raz w 1996 roku. Sytuacja zmieni艂a si臋 rok p贸藕niej gdy Ardbeg przej臋艂a sp贸艂k膮 Glenmorangie Company Ltd, kt贸r膮 w 2004 roku wykupi艂 francuski koncern LVMH (Mo毛t Hennessy Louis Vuitton). Do dzi艣 mark臋 Ardbeg mo偶na znale藕膰 w portfolio koncernu.

Butelka 10 letniej whisky Ardbeg na tle ksi膮偶ki o temacie whisky

Ardbeg 10-letni i jego wyrazisty smak

Ardbeg w wersji 10-letniej to whisky single malt wyprodukowana ze s艂odu j臋czmiennego, pochodz膮cego z najwi臋kszej s艂odowni na wyspie – Port Ellen. Ardbeg zamkn臋艂a swoj膮 s艂odownie w 1977 roku i od tamtego momentu pozyskuje s艂贸d z zewn膮trz (inaczej jest w przypadku s艂odu u偶ywanego do produkcji whisky Laphroaig, w destylarni do dzi艣 oko艂o 20% s艂odu suszone jest na miejscu). Whisky le偶akuje minimum 10 lat w 200 litrowych beczkach po bourbonie.

呕ar torfowy wykorzystywany do suszenia s艂odu z kt贸rego produkowany jest p贸藕niej Ardbeg zawiera du偶膮 ilo艣膰 zwi膮zk贸w fenolowych odpowiadaj膮cych za charakterystyczny smak tej whisky. Im proces suszenia trwa d艂u偶ej, tym wi臋cej zwi膮zk贸w dostaje si臋 do zbo偶a, nadaj膮c whisky charakterystyczny ziemisto-torfowego smaku.

Torf z Islay przez setki lat nasi膮ka艂 morsk膮 wod膮, zdarza si臋, 偶e w jego strukturze mo偶na znale藕膰 cz臋艣ci wodorost贸w. Nie jest wi臋c niczym dziwnym, 偶e wprawiony nos w Ardbeg 10-letni znajdzie nuty wodorost贸w czy soli morskiej.

Jeste艣 fanem whisky tofrowych? Zobacz recenzj臋 10-letniej whisky Laphroaig

Charakterystyczna butelka

鈥淒ziesi膮tk臋鈥 charakteryzuje czarna, elegancka etykieta z du偶ym bia艂ym napisem Ardbeg oraz tekstem opisuj膮cymi dok艂adniej ten destylat. Butelka ma ciemno-zielona kolor, a na niej t艂oczone logo z dat臋 oficjalnego rozpocz臋cia produkcji przez destylarnie.

Butelka Whisky Ardbeg Single Malt

Pochodzenie: Whisky ze Szkocji | Gatunek: Single Malt | Region: Islay | Destylarnia: Ardbeg | Cena: whisky od 200 z艂

Czego mo偶na si臋 spodziewa膰 po tej whisky?

Po nalaniu whisky ma delikatny s艂omkowy kolor, kt贸ry nie zosta艂 wzmocniony karmelem.

Otwieraj膮c butelk臋 i nalewaj膮c odrobin臋 whisky do kieliszka wyczu艂em w niej zapach dymu, palonego drewna i ogniska. Jako, 偶e uwielbiam te zapachy, mog艂abym w膮cha膰 t臋 whisky godzinami. Serio! Zauwa偶y艂em tak偶e, 偶e chwil臋 po nalaniu jej zapach zaczyna unosi膰 si臋 po ca艂ym mieszkaniu i dla sprawnego nosa jest mocno wyczuwalny. To, co jeszcze odkry艂em w tej whisky to zapach 艣wie偶o wykopan膮 ziemi臋, zapachy morza (zapewne z racji miejscowego torfu), w臋dzone ryby, a pod tym wszystkim aromaty cytrus贸w.

W smaku whisky jest mocno dymna, torfowa, wyczuwa艂am w niej tak偶e aromat ja艂owej gazy, 艣wie偶ych plastr贸w i jodyna, cho膰 du偶o s艂absze ni偶 w przypadku Laphroaig 10-letniego.

Jej posmak jest rozgrzewaj膮cy, d艂uuugi i pikantny, dymny, w臋dzony.

Zastanawiasz si臋 z czym napi膰 si臋 Ardbeg? Sprawd藕 kategori臋 drinki z whisky

Kilka s艂贸w na koniec

Ardbeg Sour w Whisky 88

Ardbeg 10-letni to moim zdaniem 艣wietna whisky s艂odowa. Lubi臋 j膮 tak samo jak 10-letni膮 Laphroaig czy Coal Ila w wersji podstawowej. Mn贸stwo przyjemno艣ci sprawia mi zapach tych wszystkich aromat贸w unosz膮cych si臋 znad kieliszka b膮d藕 szklanki. Mix dymnych i w臋dzonych aromat贸w jak pisa艂em ju偶 wcze艣niej, do艣膰 szybko przypad艂y mi do gustu. Im wi臋cej jej pije, tym bardziej zaczynam rozumie膰 dlaczego ta whisky nale偶y do klasyki swojego gatunku. Na dobry pocz膮tek mo偶ecie sprawdzi膰 czy zasmakuje Wam w Whisky Sour, dajcie te偶 zna膰 w komentarzach poni偶ej, co Wy s膮dzicie o tej whisky!

Podoba艂 Ci si臋 artyku艂? Obserwuj m贸j profil na Facebook.

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o