Lubię pić whisky. Próbowanie nowych smaków traktuje jak pewnego rodzaju przygodę. Odkrywam nowe mieszanki aromatów i smaków, poznaję historię miejsc i ludzi, którzy, często od pokoleń, pielęgnują pewną tradycję. Kiedy zaczynałem swoją przygodę z tym alkoholem, zastanawiałem się nad whisky dla początkujących. Producentów i produktów jest mnóstwo, można się w tym świecie pogubić. Zadałem sobie trzy pytania i zacząłem poszukiwania:

1) Która whisky na początek będzie dla mnie dobra?
2) Który profil smakowy ma największe szanse na sukces?
3) Na którą butelkę nie wydam małej fortuny?

Na podstawie tych trzech założeń stworzyłem dla Was dzisiejszą listę. Zanim jednak przejdę do głównego wątku dzisiejszego wpisu, zacznijmy od podstaw.

Whisky to alkohol powstający z trzech składników: wody, drożdży i zboża (w przypadku bourbona także kukurydzy). Kombinacja tych trzech składników, proces wytwarzania alkoholu oraz sposób, w jaki dojrzewa tworzą ogromną ilość wariacji – barw, aromatów i smaków. Otrzymywane w ten sposób whisky single malt, whiskey irlandzka, whisky zbożowa czy bourbon są efektem lat doświadczeń oraz pracy dziesiątek ludzi.

Whisky dla początkujących – na co zwracać uwagę

Zbierając siły i myśli do pisania tego artykułu przez dłuższy czas zastanawiałem się, co będzie stanowić fundament moich alkoholowych propozycji. Myślałem, myślałem i wymyśliłem. Wybrałem cztery istotne kryteria mające wpływ na to, którą z whisky wybrać na samym początku:

  • region, z którego pochodzi alkohol,
  • cena,
  • zawartość procentowa alkoholu
  • aromaty, którymi przesiąknięta jest whisky.

Więcej ciekawych recenzji znajdziesz przeglądająć kategorię whisky

Region z którego pochodzi whisky

Whisky już dawno przestała być produkowana wyłącznie na Wyspach bądź w Stanach Zjednoczonych. Nie dziwi więc widok tego alkoholu z etykietą z Austrii, Indii czy Japonii. Każdy z regionów, który produkuje ten alkohol, produkuje go trochę inaczej, co oczywiście ma wpływ na jego smak i aromat.

Uważam, że whisky na początek powinna charakteryzować się delikatnym aromatem i smakiem, dlatego też przygodę z piciem tego alkoholu warto rozpocząć w Irlandii, Stanach Zjednoczonych bądź Kanadzie. Irlandczycy swoją whiskey destylują trzykrotnie, dzięki czemu jest ona delikatniejsza w smaku, tym samym bardziej przystępna dla niewprawionego jeszcze podniebienia i nosa.

Kanadyjska whisky to w dużej mierze whisky mieszana, czyli blended whisky (ma w sobie różne single malty). Whisky ta jest także delikatna w smaku i ma łagodny aromat, więc można ją pić bez dodatków w postaci lodu czy coli.

Stany Zjednoczone są za to kolebką burbonów oraz amerykańskich whiskey, które z racji wykorzystywanej do ich produkcji kukurydzy oraz procesu destylacji są delikatniejsze i słodsze.

Oto kilka propozycji, które dla Was przygotowałam.

Maker’s Mark

Maker’s Mark Kentucky Straight Bourbon ma łagodny i delikatny smak, w którym możesz wyczuć miód, płatki kukurydziane, czy przyprawy. To wszystko dzięki odpowiedniemu leżakowaniu i zbożom, które wykorzystywane są przy produkcji tego alkoholu – kukurydzy, pszenicy oraz jęczmienia. Lubię ten bourbon nie tylko za dobry stosunek ceny do jakości, ale i jego wyjątkowo oryginalną butelkę. 

Kraj: USA | Gatunek: Kentucky Straight Bourbon‎ Whiskey | Destylarnia: Maker’s Mark | Cena: bourbon od 100 zł

Canadian Club 12-letni Small Batch

Jeśli jesteście fanami delikatnej whisky, ten „kanadyjczyk” może przypaść Wam do gustu. Była to jedna z pierwszych whisky, którą miałem okazje spróbować, dlatego też pomyślałem, że pokażą ją w tym zestawieniu. Szukając w niej różnych aromatów znajdziecie orzechowe i migdałowe nuty przeplatające się ze słodkim karmelem. Pamiętajcie, że niewielka ilość wody dodana do whisky zmniejsza ilość alkoholu, pije się ją wtedy łatwiej i przyjemniej. Taki zabieg pomaga również wydobyć z whisky więcej aromatów. 

Canadian Club 12 letni Small Batch

Gatunek: Blended whisky | Region: Kanada | Destylarnia: Canadian Club | Cena: od 200 zł

Bushmills 10YO

10-letni Bushmills pochodzi z Irlandii i jak większość whiskey z tamtego regionu, dzięki odpowiedniemu procesowi destylacji ma lekki, świeży i owocowy smak. To także ciekawa propozycja na prezent. W dobrej promocji potrafi kosztować w biedronce 99zł. Najbardziej lubię pić tę whiskey z lodem.

Bushmills Single Malt Irish Whiskey

Gatunek: Single Malt | Region: Irlandia | Destylarnia: Bushmills | Cena: whiskey do 100 zł

Cena butelki whisky

Whisky na początek nie powinna być droga, nie powinna być też zbyt tania, bo niska jakość może zniechęcić. Proponowane dziś przeze mnie whisky wahają się cenowo w granicach od 99 zł – 150 zł. Czy jest to dużo, zwłaszcza za butelkę 0,7l? Za czerwonego Johnnie Walkera zapłacicie 60 złotych, jednak jeśli chcecie poznawać ten alkohol, to sięgnijcie po produkt, który nie jest z założenia „dla każdego konsumenta”.

Dobrą alternatywą zamiast kupna butelki jest wyprawa do drink baru, tam za porcję proponowanych przeze mnie whisky można zapłacić od 15 zł do 30 zł. 

Więcej alkoholi w tej cenie znajdziesz w kategorii whisky do 100 zł

Decyzja o tym ile chcecie wydać na alkohol powinna być przemyślana i zależeć wyłącznie od Was. Dobrej jakości alkohol i whisky single malt, po prostu kosztują więcej. Oczywiście nie jest on nam niezbędny do życia, do dobrej zabawy na imprezie także go nie potrzebujemy. Czasem jednak warto zamiast ilości postawić na jakość i w dobrym towarzystwie móc napić się tego złocistego trunku. 

Procentowa zawartość alkoholu

Whisky na początek nie powinna być mocna, jedyne czego doznacie przy jej piciu to paraliż kubków smakowych i na tym skończy się wasza degustacja. Zgodnie z obowiązującym obecnie prawem whisky nie może mieć mniej niż 40% mocy alk. Zdarzają się jednak butelki, których moc jest znacznie większa, dla przykładu Stagg Jr bourbon ma 67.2% vol., Laphroaig 10-letni w wersji Old Cask Strength to 55,3% vol, czy pochodzący z destylarnie Wild Turkey – Wild Turkey Rare Breed Barrel Proof to 56,4% obj. alkoholu.

Butelka Wild Turkey Rare Breed Whiskey

Jeśli nie przyzwyczailiśmy naszych kubków smakowych do tak mocnych alkoholi, picie czystej whisky przestaje być przyjemnością. Na początku swojej przygody sięgajcie po butelki o zawartości alkoholu na poziomie 40%. Uwierzcie mi, przyjdzie czas na mocniejsze pozycje. Jeśli jednak zdecydujecie się sięgnąć po mocniejszy trunek, zmieszajcie go w niewielkich proporcjach z wodą (więcej dowiesz się z mojego wpisu whisky z wodą). Zmniejszycie ten sposób moc whisky, a ona odwdzięczy się Wam silniejszymi aromatami. Pamiętajcie także, że z każdym kolejnym łykiem, kubki smakowe przyzwyczajają się do alkoholu, przez co whisky może smakować inaczej.

Smak i aromat whisky

Szkocką whisky single malt można podzielić na te dymne i niedymne. Aromat ten, tak dobrze wyczuwalny w whisky z Islay, uzyskiwany jest w procesie suszenia jęczmienia dymem pochodzącym z palonego torfu. Związki chemiczne zawarte w torfie na skutek spalania uwalniają się, i za pomocą pary wodnej i dymu, powoli wnikają w zboże. Im dłużej będzie one wystawiony na działanie tych czynników, tym więcej związków chemicznych w nie wniknie.

Zanim jednak zaczniemy poznawać dymne i wędzone aromaty whisky takich jak Laphroaig, Bowmore, Kilchoman czy Ardbeg, najpierw spróbujcie mniej dymnych whisky. Nie są to whisky dla początkujących. Nie zrozumcie mnie źle, są pyszne. Jednak dla niewprawionego nosa mogą być zbyt dymne.

Pozostając wciąż w temacie zapachów – nie wiem czy wiecie, ale pijąc whisky z odpowiedniego szkła, wydobędziecie z niej więcej aromatów i smaków niż ze zwykłej szklanki. Jeśli zainteresowałem Was tym tematem koniecznie zajrzyjcie na kieliszki do whisky, które znajdziecie w moim sklepie.

Poznaj lepiej smak whisky

Wiesz, że największą ilość aromatów i smaków ukrytych w alkoholu poznasz dzięki specjalnym kieliszkom do degustacji? Kliknij w link i dowiedz się dlaczego.
Więcej >

Przejdzmy teraz do kilku owocowo-kwiatowych (niedymnych) propozycji dla was:

Glenfiddich 12-letni to podstawowa pozycja dla każdego, kto zaczyna swoją przygodę z whisky. Nie jest droga, potrafi kosztować na półkach z alkoholem w Lidlu poniżej 100 zł (ceny whisky słodowej są zwykle wyższe, więc jest to dobra okazja). Glenfiddich ma owocowo-trawiasty aromat. Sprawny nos wyczuje w niej także nuty miodu, kwiatów i słodu. Dostępna w dyskontach i sklepach wielkopowierzchniowych.

Kraj: Szkocja | Gatunek: Single Malt Whisky | Destylarnia: Glenfiddich | Cena: bourbon od 200 zł

Auchentoshan 12-letni to łagodna whisky z regionu Lowlands pełna kwiatowych i cytrusowych aromatów. Uważam ją za ciekawą pozycję do spróbowania na początek, ze względu na swój smak, ale i akceptowalną cenę. Można ją znaleźć w dobrym monopolowym.

Butelka 12 letniej whisky Auchentoshan

Gatunek: Single Malt | Region: Lowlands | Destylarnia: Auchentoshan | Cena: whisky od 200 zł

Cardhu 12-letni – delikatna, lekko słodka i łagodna whisky, z owocowymi nutami. Często spotykam się z tym, że na Cardhu mówi się whisky śniadaniowa i nie chodzi tu o to, że można ją pić do śniadania, ale o jej lekkość i delikatność. Słyszałem również, że Cardhu to „whisky dla kobiet”. Czy faktycznie tak jest, tego nie wiem – trzeba by zapytać którąś z miłośniczek tej marki. Znajdziecie ją w sklepach z dobrym alkoholem.

Butelka 12 letniej whisky Cardhu

Gatunek: Single Malt  | Region: Speyside | Destylarnia: Cardhu | Cena: whisky od 200 zł

Mam nadzieję, że zaproponowane przeze mnie whisky na początek przypadną Wam do gustu i pozwolą odkryć w tym alkoholu coś innego i niepowtarzalnego. Tymczasem napiszcie w komentarzach, która whisky była tą, którą piliście jako jedną z pierwszych. Czekam na wasze komentarze.

Dołącz do mojej grupy na FB

Dołącz do mojej grupy na Facebook gdzie pogaduchy o whisky nie mają końca. Tam wraz z jej społecznością, dzielimi się wiedzą, przepisami na koktajle, recenzjami alkoholi, nowinkami, itd.

KLIKNIJ W PONIŻSZY PRZYCISK.
Dołącz >

Spodobał Ci się mój artykuł? Udostępnij!

Pokaż komentarzeZamknij komentarze

Dodaj komentarz

Oceń:*