Lubię pić whisky, traktuje to trochę jak pewnego rodzaju przygodę, coś, co pozwala odkrywać w tym alkoholu mnóstwo znanych mi wcześniej smaków i aromatów. Kiedy więc zaczynałem swoją przygodę z whisky,  zastanawiałem się nad markami, które warto spróbować. Już wtedy wiedziałem, że producentów i butelek whisky jest mnóstwo, nie wiedziałem jednak, po co sięgnąć w pierwszej kolejności. Zadałem sobie trzy pytania:

1) Która whisky na początek będzie dla mnie dobra?
2) Która z nich będzie mi najbardziej smakować?
3) Na którą nie wydam małej fortuny?

Na podstawie tych trzech założeń stworzyłem dzisiejszą listę. Zanim jednak przejdę do głównego wątku dzisiejszego wpisu, zacznijmy od podstaw.

Whisky to alkohol powstający z trzech składników: wody, zboża i drożdzy. Kombinacja tych trzech składników, proces wytwarzania alkoholu oraz sposób, w jaki dojrzewa tworzą ogromną ilość wariacji – barw, aromatów i smaków. Otrzymywane w ten sposób whisky single malt, whiskey irlandzka, whisky zbożowa czy bourbon są efektem lat doświadczeń oraz pracy dziesiątek ludzi. Tyle z teorii, przejdźmy do konkretów.

Whisky na początek – na co zwracać uwagę

Zbierając siły i myśli do pisania tego artykułu przez dłuższy czas zastanawiałem się, co będzie stanowić fundament moich alkoholowych propozycji. Myślałem, myślałem i wymyśliłem. Wybrałem cztery moim zdaniem istotne kryteria mające wpływ na to, którą z whisky na początek swojej przygody wybrać: region, z którego pochodzi alkohol, cena, zawartość % alkoholu oraz aromaty dymne i torfowe, którymi przesiąknięta jest whisky.

Więcej ciekawych recenzji znajdziesz przeglądająć kategorię whisky

Region z którego pochodzi whisky

Whisky już dawno przestała być produkowana wyłącznie na Wyspach bądź w Stanach Zjednoczonych. Nie dziwi więc widok alkoholu pochodzącego z Austrii, Indii czy Japonii. Każdy z regionów, który produkuje ten alkohol, produkuje go trochę inaczej, co oczywiście ma wpływ na jego smak i aromat.

Uważam, że whisky na początek powinna charakteryzować się delikatnym aromatem i smakiem, dlatego też przygodę z piciem tego alkoholu warto rozpocząć w Irlandii, Stanach Zjednoczonych bądź Kanadzie. Irlandczycy swoją whiskey destyluje trzykrotnie, dzięki czemu jest ona delikatniejsza w smaku, tym samym bardziej przystępna dla niewprawionego jeszcze podniebienia i nosa.

Kanadyjska whisky to w dużej mierze whisky mieszana – blended. Whisky ta jest także delikatna w smaku i ma łagodny aromat, więc można ją pić bez dodatków w postaci lodu bądź coli.

Stany Zjednoczone są za to kolebką burbonów oraz amerykańskich whiskey, które z racji wykorzystywanej do ich produkcji kukurydzy oraz procesu destylacji są delikatniejsze i słodsze.

Oto kilka propozycji, które dla was przygotowałam.

Maker’s Mark Kentucky Straight Bourbon ma łagodny i delikatny smak w którym możesz wyczuć miód, płatki kukurydziane, czy przyprawy. To wszystko dzięki odpowiedniemu leżakowaniu i zbożom, które wykorzystywane są przy produkcji tego alkoholu – kukurydzy, pszenicy oraz jęczmienia. Lubie ten bourbon nie tylko za dobry stosunek ceny do jakości ale i jego ciekawą i oryginalną butelkę. 

Butelka Whisky Maker's Mark

Gatunek: Bourbon | Region: Kentucky | Destylarnia: Maker’s Mark | Cena: do 100 zł

Canadian Club 12-letni Small Batch to moja kolejna propozycja przygotowana dla Ciebie. Jeśli jesteś fanem delikatnej whisky, ten „kanadyjczyk” może przypaść Ci do gustu. Była to jedna z pierwszych whisky, którą miałem okazje spróbować, dlatego też pomyślałem że pokażą ją w tym zestawieniu. Szukając w niej różnych aromatów możesz doszukiwać się orzechowe i migdałowe nuty przeplatają się ze słodkim karmelem. Pamiętaj również, że niewielka ilość wody dodana do whisky zmniejsza ilość alkoholu, pije się ją wtedy łatwiej i przyjemniej. 

Canadian Club 12 letni Small Batch

Gatunek: Blended whisky | Region: Kanada | Destylarnia: Canadian Club | Cena: od 200 zł

Bushmills 10-letni pochodzi z Irlandii i jak większość whiskey z tamtego regionu dzięki odpowiedniemu procesowi destylacji ma lekki, świeży i owocowy smak. To także ciekawa propozycja na prezent. W dobrej promocji potrafi kosztować w biedronce 99zł. Ja lubię pić tą whiskey czystą bądź na lodzie.

Bushmills Single Malt Irish Whiskey

Gatunek: Single Malt | Region: Irlandia | Destylarnia: Bushmills | Cena: whiskey do 100 zł

Cena butelki whisky

Whisky na początek nie powinna być droga, nie powinna być też tania, zwłaszcza bardzo tania, jak niektóre z whisky z dyskontów. Proponowane dziś przeze mnie whisky wahają się w granicach od 99 zł – 150 zł. Czy jest to dużo, zwłaszcza za butelkę 0,7l? Jak zwykle – to zależy.

Dobrą alternatywą zamiast kupna butelki jest wyprawa do drink baru, tam za porcję proponowanych przeze mnie whisky można zapłacić od 15 zł do 30 zł. 

Więcej alkoholi w tej cenie znajdziesz w kategorii whisky do 100 zł

Decyzja o tym, czy wydać tyle na alkohol powinno być przemyślana i zależeć wyłącznie od was. Dobrej jakości alkohol po prostu kosztuje więcej, zwłaszcza gdy za każdą butelką dobrej whisky idą lata doświadczeń i historii z nią związanych. Oczywiście nie jest on nam niezbędny do życia, do dobrej zabawy na imprezie także go nie potrzebujemy. Czasem jednak warto zamiast ilości postawić na jakość i w dobrym towarzystwie móc napić się tego złocistego trunku. 

Procentowa zawartość alkoholu

Whisky na początek nie powinna być mocna, jedyne czego doznacie przy jej piciu to paraliż kubków smakowych i na tym skończy się wasza degustacja. Zgodnie z obowiązującym obecnie prawem whisky nie może mieć mniej niż 40% mocy alk. Zdarzają się jednak butelki, których moc jest znacznie większa, dla przykładu Stagg Jr bourbon ma 67.2% vol., Laphroaig 10-letni w wersji Old Cask Strength to 55,3% vol, widoczny na zdjęciu Wild Turkey Rare Breed Barrel Proof to jedyne 56,4% obj. alkoholu.

Butelka Wild Turkey Rare Breed Whiskey

Jeśli nie przyzwyczailiśmy naszych kubków smakowych do tak mocnych alkoholi, picie czystej whisky przestaje być przyjemnością. Na początku swojej przygody sięgajcie po butelki o zawartości alkoholu na poziomie 40%. Uwierzcie mi przyjdzie czas na mocniejsze pozycje. Jeśli jednak zdecydujecie się sięgnąć po mocniejszą whisky, spróbujcie napić się jej z wodą. Zmniejszycie ten sposób moc whisky, a ona odwdzięczy się Wam nowymi aromatami. Pamiętajcie także, że z każdym kolejnym łykiem, kubki smakowe przyzwyczajają się do alkoholu przez co whisky może smakować inaczej.

Smak i aromat whisky

Szkocką whisky single malt można podzielić na te dymne oraz te, które dymnymi nie są. Aromat ten, tak dobrze wyczuwalny w whisky z Islay uzyskiwany jest w procesie suszenia jęczmienia dymem pochodzącym z palonego torfu. Związki chemiczne zawarte w torfie na skutek spalania uwalniają się i za pomocą pary wodnej i dymu powoli wnikają w zboże. Im dłużej będzie ono wystawiony na działanie tych czynników, tym więcej związków chemicznych w nie wniknie.

Może smaczny koktajl na bazie whisky? Sprawdź kategorię drinki z whisky

Zanim jednak zaczniemy poznawać dymne i wędzone aromaty whisky takich jak Laphroaig, Bowmore, Kilchoman czy Artbeg zacznijcie od alkoholu, który tego aromatu w sobie nie ma, bądź ma go bardzo mało. Dlaczego? Żebyście się do nich nie zrazili i aby nie przeszło wam przez głowę pozostawienie tej gałęzi whisky na długie miesiące bądź lata. Uwierzcie mi, na razie na słowo, szkoda byłoby, aby tak się właśnie stało. Oto kilka owocowo-floralnych, niedymnych, propozycji dla was:

Glenfiddich 12-letni to taka podstawa podstaw dla każdego, kto zaczyna swoją przygodę z whisky. Nie jest droga, potrafi kosztować w Lidlu poniżej 100 zł, co za whisky słodową tej jakości jest prawdziwą gratką – także dla mnie. Glenfiddich ma owocowo-trawiasty aromat, sprawny nos wyczuje w niej także nuty miodu, kwiatów i słodu. Dostępna w dyskontach i sklepach wielkopowierzchniowych.

12 letnia Glenfiddich Whisky SIngle Malt

Gatunek: Single Malt | Region: Speyside | Destylarnia: Glenfiddich | Cena: whisky od 100 zł

Auchentoshan 12-letni to łagodna whisky z regionu Lowlands pełna kwiatowych i cytrusowych aromatów. Uważa ją za ciekawą pozycję do spróbowania na początek ze względu na swój smak ale i akceptowalną cenę. Można ją znaleźć w dobrym monopolowym.

Butelka 12 letniej whisky Auchentoshan

Gatunek: Single Malt | Region: Lowlands | Destylarnia: Auchentoshan | Cena: whisky od 200 zł

Cardhu 12-letni – delikatna, lekko słodka i łagodna whisky, z owocowymi nutami. Często spotykam się z tym, że na Cardhu mówi się whisky śniadaniowa i nie chodzi tu o to, że można ją pić do śniadania ale o jej lekkość i delikatność. Słyszałem również, że Cardhu to taka whisky dla kobiet. Czy faktycznie tak jest, tego nie wiem – trzeba by zapytać którąś z miłośniczek tej marki. Bywa w Tesco oraz sklepach z dobrym alkoholem.

Butelka 12 letniej whisky Cardhu

Gatunek: Single Malt  | Region: Speyside | Destylarnia: Cardhu | Cena: whisky od 200 zł

Liczę po cichu, że zaproponowane przeze mnie whisky na początek przypadną Wam do gustu i pozwolą odkryć w tym alkoholu coś innego i niepowtarzalnego. Tymczasem napiszcie w komentarzach, która whisky była tą, którą piliście jako jedną z pierwszych.  Czekam na wasze komentarze.

Udostępnij

Jak podobał Ci się ten artykuł?

Kliknij w gwiazdki, żeby ocenić!

Ocena / 5. Ilość ocen

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o