Whisky ze Szkocji

Whisky to dziś jeden z ważniejszych towarów eksportowych Szkocji. Szkocka whisky produkowana jest jedynie z trzech prostych składników: wody, drożdży i słodowanego jęczmienia. To dzięki drożdżom, źródlanej wodzie i zawartym w zbożu cukrom, dochodzi do fermentacji i produkcji niskiej mocy alkoholu, który następnie poddaje się destylacji – najczęściej dwukrotnej. Whisky produkowana jest w 5 regionach Szkocji. Sprawdź każdy z nich:

  • Whisky z Islay
  • Whisky z Lowlands
  • Whisky ze Speyside
  • Whisky z Campbeltown
  • Whisky z Highlands


  • Whisky ze Szkocji potrafi zaskakiwać: kolorem, smakiem i zapachem. Jest jednym z tych alkoholi, którego moim zdaniem warto nauczyć się pić bez Coli.

    Czy dobrze wszystkim znany Ballantines Finest może smakować? Oczywiście, że tak!

    Butelka Whisky Ballantines Finest 0,7l

    Uwierzylibyście, gdybym powiedział Wam, że jeszcze kilkanaście lat temu w naszym kraju Ballantines Finest był luksusem dostępnym dla nielicznych? Whisky kojarzona z marynarzami, amerykańskim dolarem i sklepami marki „Pewex”, wybudowała wokół siebie magiczną aurę dobrobytu, która w minionej epoce wzbudzała wiele emocji. Choć historia Ballantines niczym nas nie zaskoczy, jest ciekawa i warto wspomnieć o niej w kilku zdaniach. Wszystko zaczęło się…

    Johnnie Walker Black Label – recenzja

    Johnnie Walker Black Label Scotch Blended Whisky

    W 1820 roku 15-letni John Walker z Kilmarnock musiał zmierzyć się z życiową tragedią – śmiercią ojca, na którego barkach spoczywało utrzymanie rodziny. Chłopak doskonale wiedział, że teraz to on musi zapewnić sobie i bliskim byt, w nieprzyjaznych czasach, w jakich przyszło mu żyć. Walker miał ukryty talent – potrafił doskonale mieszać najróżniejsze rodzaje herbat i tworzyć ponadprzeciętne smakowo-zapachowe mieszanki. Talent ten…

    Grant’s Family Reserve – recenzja

    Grants Whisky podczas Whisky Live Warsaw

    Grant’s to bez wątpienia jedna z popularniejszych whisky spotykana przeze mnie na różnych imprezach. Uznałem więc, że warto byłoby opowiedzieć Wam o niej coś więcej, zwłaszcza gdy obecna oferta marki jest dość szeroka. Na początku nic nie zapowiadało, że William Grant wraz z nowo tworzoną przez siebie marką whisky, odniesie tak ogromny sukces. Wszystko zaczęło się w 1886 roku, kiedy to W.…

    Johnnie Walker Red Label – recenzja

    Butelka z czerwoną etykietą Johnnie Walker Red Label

    Czerwona etykieta przyklejona pod kątem 24°, a na niej duży napis Johnnie Walker Red Label. Chyba każdy z nas i to z daleka jest w stanie rozpoznać tę butelkę – fajnie zaprojektowana i prostokątna. a w niej trunek o pięknym bursztynowy kolorze. Jak wiele innych blended whisky tak JW barwiona jest karmelem. Wszystko po to aby nadaj jej więcej cech pożądanych przez klienta,…

    Laphroaig 10-letni Single Malt Whisky – recenzja

    Butelka 10-letniej whisky Laphroaig single malt

    Laphroaig 10-letni to jedna z moich ulubionych whisky, to też prawdziwy klasyk wśród torfowo-ziemistych whisky. Przypuszczam, że zna ją każdy, kto choć raz spróbował czegoś więcej niż blendów znanych z reklam bądź klubów. Co takiego charakteryzuje tę whisky i sprawia, że jest tak popularna? Dziś, jak się pewnie domyślacie opowiem o najbardziej popularnej butelce z destylarni Laphroaig. Skąd pochodzi Laphroaig? Laphroaig (wymawiany…

    Ardbeg 10-letni Single Malt Whisky – recenzja

    Whisky Ardbeg pływająca w Morzu Bałtyckim

    Ardbeg 10-letni swoim zdecydowanym, torfowo-ziemistym aromatem i smakiem jednym przypadnie do gustu, innym pokaże że należy trzymać się od niej z daleka. Do której grupy będziecie należeć? Skąd pochodzi Ardbeg? Destylarnia Ardbeg leży w południowej części wyspy Islay znajdującej się w zachodniej części kraju. Jest jedną z ośmiu obecnie działających destylarni, a jej bliscy sąsiedzi to Lagavulin i Laphroaig. Okoliczne wrzosowiska, pokłady…