Min臋艂a chwila od mojej wizyty na festiwalu w Katowicach, a ja po raz kolejny wczesnym rankiem wsiadam do poci膮gu. Na zaproszenie organizator贸w Whisky Day Cracow wybieram si臋 do stolicy Ma艂opolski na tamtejszy whisky festiwal.

Na zegarku kilka minut po czternastej, przechodz臋 bram臋 fortu, a Whisky Day Cracow t臋tni ju偶 w pe艂ni 偶yciem. Rejestruj臋 si臋 i odbieram pakiet powitalny. Wtedy spotyka mnie nie lada zaskoczenie. Przy kieliszku degustacyjnym po raz pierwszy nie widz臋 smyczy, u艂atwiaj膮cej noszenie szk艂a przy sobie. Smycz do kt贸rej przypina si臋 kieliszek, a p贸藕niej wiesza si臋 go na szyi, by艂a na ka偶dym odwiedzonym przeze mnie festiwalu. My艣l臋 – hmm.. jak b臋d臋 si臋 porusza膰 mi臋dzy stoiskami bez takiego udogodnienia.

Zobacz przygotowan膮 przeze mnie list臋 tegorocznych whisky festiwali.

Przed wej艣ciem do budynku znajduje si臋 du偶a strefa piknikowa – wok贸艂 wiele parasoli, ludzie relaksuj膮 si臋 w pe艂nym s艂o艅cu na le偶akach. W tym miejscu przybijam te偶 wielk膮 pi膮tk臋 organizatorom za 艣wietne przygotowanie strefy gastronomicznej, co moim zdaniem jest niezwykle wa偶nym elementem ka偶dego udanego whisky festiwalu. W tym roku poza cz臋艣ci膮 grillow膮, mo偶na zje艣膰 r贸wnie偶 w jednym z kilku food truck贸w. Nie brakuje te偶 strefy koktajlowej, na kt贸rej kr贸luje Pi艌a Colada oraz drinki na bazie Monkey Shoulder czy Bulleit Bourbon. Przy tak s艂onecznej pogodzie, delikatnie alkoholowy nap贸j daje 艣wietne orze藕wienie.

Krakowski Festiwal Whisky Day Cracow 2019

Majowy festiwal zakrapiany dobr膮 whisky

Forty Kleparz, czyli serce ca艂ej imprezy s膮 pe艂ne mi艂o艣nik贸w whisky – mo偶na rzec moje 艣rodowisko naturalne. We wn臋trzu panuje delikatny p贸艂mrok i gwar, jest nieco duszno. Chocia偶 ceglane mury daj膮 sporo ch艂odu, odnosz臋 wra偶enie, 偶e z ka偶d膮 kolejn膮 minut膮 robi si臋 coraz cieplej. Nie da si臋 ukry膰, 偶e ka偶dy kolejny kieliszek degustacyjny z pewno艣ci膮 podbija atmosfer臋. Jednym z pierwszych stoisk, kt贸re odwiedzam jest AN.KA Wines. Po raz kolejny spotykam Janka z Johnnies Whiskies. Janek pokazuje mi kilka butelek, kt贸rych wcze艣niej nie mia艂em okazji spr贸bowa膰. Jedn膮 z nich jest 15-letni Mortlach od Gordon & MacPhail, przyjemny w zapachu i smaku, owocowy, pe艂en cytrus贸w, jab艂ek i przypraw single malt z Dufftown. Chwil臋 p贸藕niej do mojego kieliszka trafia 10-letni Benromach. Zachwycony t膮 whisky po degustacji na Silesian Whisky Fest, chcia艂em jej ponownie spr贸bowa膰. Na deser serwuj膮 mi Benromach 1998 (Bottled 2018) 20th Anniversary Bottling o mocy 56,2%. To jest po prostu fenomenalna whisky, pe艂na aromat贸w sherry, pomara艅czy, morel i cynamonu!

Udaj臋 si臋 te偶 na jedno ze stoisk BenRiach i GlenDronach. Tam po kr贸tkiej rozmowie z Adamem – ich specjalist膮 od whisky, mam okazj臋 pos艂ucha膰 o obu markach. 呕eby nie zamyka膰 si臋 tylko na rozmowie pe艂nej teorii, przechodz臋 do praktycznych i bardziej przyjemnych czynno艣ci. 馃槈 W moim kieliszku l膮duj膮 GlenDronach 12 oraz GlenDronach 18. Ta druga sporo czasu sp臋dzi艂a w beczkach po hiszpa艅skim wzmacnianym winie Sherry Oloroso. Whisky jest 艣wietna i je偶eli kiedykolwiek b臋dziecie mieli okazj臋, musicie jej koniecznie spr贸bowa膰. W pami臋膰 zapad艂 mi r贸wnie偶 25-letni BenRiach, kt贸ry swoj膮 50% moc膮, aromatem i smakiem wysoko plasuje si臋 w rankingu wyr贸偶nionych przez moje kubki smakowe whisky.

Wychodz臋 na chwil臋 aby zaczerpn膮膰 艣wie偶ego powietrza i spotykam prawdziwego specjalist臋 od bourbon贸w Wild Turkey. Prowadzone przez Radfa艂a degustacje to prawdziwy kawa艂 historii i smaku ;). W moim kadrze 艂api膮 si臋 tak偶e zabiegani organizatorzy ca艂ego wydarzenia z butelk膮 Woodford Reserve.

Ciekawym do艣wiadczeniem podczas tegorocznego Whisky Day Cracow by艂a okazja spr贸bowania nowej 14-letniej Glenmorangie Quinta Ruban, kt贸ra ostatnie cztery lata przed butelkowaniem trafia do beczek po porto. Tak charakterystyczne dla Glenmorangie kwiatowe aromaty uzupe艂nione zostaj膮 przyprawami, pomara艅czow膮 konfitur膮 i trudnymi do opisania dla mnie czerwonymi owocami – to by艂 smaczny single malt.

Bruichladdich, nietypowa whisky z Islay

Po raz pierwszy na festiwalu widz臋 stoisko Bruichladdich. Jestem ogromnym fanem tej marki z kilku powod贸w: smaku, ciekawego wygl膮du opakowania, charakterystycznego kszta艂tu butelek, ich strony internetowej. Robi膮 to po prostu bardzo dobrze na ka偶dym polu.

Na miejscu mo偶na spotka膰 jednego ze specjalist贸w marki – Mateusza, kt贸ry o torfowej whisky z Islay wie niemal wszystko. Dzi臋ki niemu w ko艅cu dowiedzia艂em si臋 czym r贸偶ni si臋 ich The Classic Laddie od Islay Barley. Wszystko to za spraw膮 j臋czmienia, kt贸ry wykorzystywany jest do produkcji tych whisky. W The Classic Laddie zbo偶e pochodzi z g艂臋bi szkockiego l膮du, w przypadku Islay Barley, jak si臋 pewnie domy艣lacie, j臋czmie艅 pochodzi z wyspy Islay. Pozna艂em te偶 smak 10-letniej Port Charlotte Islay Barley – uwierzcie mi – torfowych aromat贸w i s艂odko-owocowych smak贸w buszuj膮cych po podniebieniu jest w niej mn贸stwo!

Poprosi艂em Mateusza o kilka s艂贸w na temat 26-letniej Bruichladdich Black Art – Single Malta na temat, kt贸rego trudno znale藕膰 jakiekolwiek informacje w艣r贸d barman贸w. Wi臋cej na temat tej whisky dowiecie si臋 w moim kr贸tkim wideo z podsumowaniem festiwalu.


Robi si臋 coraz p贸藕niej, a na mnie czeka jeszcze kilka nieodwiedzonych stoisk. Kieruj臋 si臋 wi臋c do Balblair i Old Pulteney, aby porozmawia膰 o zmianach w wygl膮dzie pierwszej marki. Ciekawi mnie pow贸d, dla kt贸rego destylarnia z Edderton do艣膰 wyra藕nie zmieni艂a kompozycj臋 swoich etykiet. Stare edycje Balblair sygnowane by艂y rocznikiem butelkowania. Stwarza艂o to jednak pewien problem – trudno by艂o domy艣li膰 si臋, ile lat ma whisky w butelce. Nowe etykiety rozwi膮za艂y ten problem b艂yskawicznie.

Ko艅c贸wka Whisky Day Cracow przebieg艂a pysznie. Wszystko za spraw膮 single malta, kt贸rego aromat, smak i z艂o偶ono艣膰 wysadzi艂a mnie z but贸w. Mowa tu o 32-letnim Convalmore (D.1984, B.2017) Special Release o mocy 48,2%. Aromatyczny, pe艂en cytrus贸w i zi贸艂, suszonych owoc贸w, jab艂ek, gruszek, miodu i zb贸偶 single malt, kt贸rego s艂odowy, 艣rednio-d艂ugi posmak przyjemnie uk艂ada si臋 w ustach. Whisky ta zasmakowa艂a mi tak bardzo, 偶e zabra艂em ze sob膮 do domu jej sampla.

Zobacz tak偶e poradnik dla pocz膮tkuj膮cych – jak pi膰 whisky w 10 krokach.

Kilka s艂贸w na zako艅czenie festiwalu

Krakowski festiwal whisky opuszczam w strugach deszczu, ten przyni贸s艂 wyczekiwane orze藕wienie.

Mo偶e niekt贸rych dziwi膰, 偶e w cenie biletu, kt贸ry kosztuje 89 z艂 jest do degustacji mniej whisky w por贸wnaniu do dw贸ch poprzednich edycji festiwalu. Ju偶 Wam t艂umacz臋 z czego mo偶e to wynika膰. Whisky festiwale z roku na rok ciesz膮 si臋 coraz wi臋kszym zainteresowaniem. To te偶 nie brakuje w towarzystwie festiwalowych go艣ci os贸b, kt贸re w ci膮gu godziny albo dw贸ch potrafi膮 zrobi膰 si臋 鈥渘a sztywno鈥 – wypijaj膮 wszystko, co tylko mog膮. Aby unikn膮膰 takich praktyk i dba膰 przy tym o zdrowie uczestnik贸w, organizatorzy coraz cz臋艣ciej ograniczaj膮 dost臋p do i tak du偶ej ilo艣ci alkoholu w cenie biletu. Kolejnym powodem, tak przynajmniej przypuszczam, dla kt贸rego na Whisky Day Cracow jest mniej whisky w cenie biletu mo偶e by膰 fakt, 偶e na stoiskach spotkamy bardzo wielu niezale偶nych dystrybutor贸w. Ka偶dy z nich ma swoje butelki, cz臋sto do艣膰 unikatowe i drogie w zakupie.

Poza drobnymi mankamentami zwi膮zanymi ze smycz膮 do kieliszka oraz t艂umem ludzi oko艂o godziny 14, trudno jest si臋 do czego艣 przyczepi膰. Strefa gastronomiczna przygotowana jest rewelacyjnie, jedzenia nikomu nie brakuj臋. Namioty koktajlowe ch艂odz膮 nas drinkami z whisky i nie tylko. Do degustacji mamy mn贸stwo p艂atnych i bezp艂atnych whisky dzi臋ki czemu ka偶dy znajdzie co艣 dla siebie. Whisky Day Cracow to profesjonalnie przygotowany festiwal, dobrze jest tu by膰.

Podoba艂 Ci si臋 artyku艂? Obserwuj m贸j profil na Facebook.

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o