|

Z czym pić whisky jeśli czysta nie „wchodzi” najlepiej

Z czym pić whisky, jeśli nie z tym co nam smakuje, i choć można ją pić na wiele sposobów - czystą, z wodą, colą, sokiem, spritem, zawsze wybierajcie ten, który da Wam najwięcej przyjemności.

Często czytam bądź sami zadajecie mi pytanie: z czym pić whisky? Ten temat jest niezwykle popularne, zwłaszcza na początku przygody z tym alkoholem. Popularności dyskusji dodają w dużym stopniu fora oraz grupy dyskusyjne na FB, gdzie wymiana zdań bywa czasem burzliwa.

Dzisiejszy wpis będzie próbą odpowiedzi na pytanie zadane w tytule. Pamiętajcie jednak, że wczytując się w ten czy inny artykuł z bloga poznajecie jedynie moje subiektywne zdanie z którym możecie ale nie musicie się zgodzić.

Jeśli zaglądaliście już wcześniej na mój blog bądź insta, pewnie zauważyliście że często smakuje whisky sauté. Lubię ją w takiej postaci, choć sporo czasu zajęło mi przyzwyczajenie się do picia czystego alkoholu o mocy 40+. Pewnie jak większość z Was uwielbiam też koktajle, nie zawsze w swoim składzie posiadające whisky. Jak już pisałem wcześniej whisky można pić na dziesiątki różnych sposobów – mieszać ją z napojami, pić czystą, z dodatkiem wody bądź lodem. Możliwości jest  tak wiele, że każdy znajdzie, coś dla siebie. 

Z czym pić whisky typu blended?

Blendy od samego początku miały ogromny wpływ na kształt rynku i sprzedaż whisky na świecie. Jack Daniels, Johnnie Walker Red Label czy Jim Beam to whisky, które można dziś kupić za dobrą cenę w prawie wszystkich sklepach wielkopowierzchniowych, dyskontach i stacjach benzynowych. Do dnia dzisiejszego blendy te stanowią podstawową ofertę whisky w prawie każdym pubie i barze na całym świeci. Nie dziwi więc fakt, że alkohol tego typu jest tak popularna i bardziej dostępna cenowo – 40ml w pubie może rozpoczynać się od 10zł. Porcji podstawowej whisky typu single malt to koszt około 20zł.

Whisky typu blended, zwłaszcza tania z lidla bądź biedronki, nie jest smaczna, a to co w niej czuć to głównie spirytus i karmel, którym jest barwiona. Jednak kiedy zmieszamy ją z colą bądź spritem staje się znośna, to wystarczy by móc ją pić.

Whisky z Colą, sokiem i napojami

Whisky z colą jest chyba najbardziej znaną formą picia tego alkoholu na świecie. W końcu z czym pić whisky jak nie z colą, prawda? Większość z nas lubi jej smak, gdyby było inaczej cola nie sprzedawałaby się w tak dużych ilościach. Zawarty w niej cukier sprawia, że whisky staje bardziej przystępna każdemu, kto nie jest fanem mocnego alkoholu. Jak pewnie wiecie połączenie bąbelków pochodzących z dwutlenku węgla, cukru oraz alkoholu potrafią szybko i dość skutecznie “znieczulić” nasz organizm.

Oczywiście poza colą whisky mieszana jest także ze spritem, cytryną bądź sokiem pomarańczowym. Skoro tak się dzieje, muszą być ludzie, którym to smakuje i to jest dla mnie OK.

Z czym pić whisky typu single malt?

Degustowana i pita w klubach, pubach bądź koktajl barach whisky słodowa z roku na rok zdobywa coraz większą ilość sympatyków. Zanim jednak poznałem jej smaki każda whisky która trafiała do moich rąk była zalewana sowitą porcją Coli. Nigdy nie przepadam za smakiem mocnego alkoholu, dlatego rozcieńczanie go z tym, co wpadło mi wówczas w ręce, było dla mnie czymś naturalnym.

Sytuacja zmieniła się jednak w dniu w którym trafiłem do lokalnego koktajl baru. Spojrzałem w ich kartę i dostrzegłem, że 80% jej powierzchni zajmowały whisky z różnych zakątków świata. Wybrałem coś w ciemno, wtedy był to jakiś “kanadyjczyk”, tak też odkryłem że whisky może smakować inaczej niż czerwony Jack Daniels.

Whisky z lodem

Pita w ten sposób ma swoje wady i zalety. Z jednej strony schłodzona whisky jest bardziej przystępna i łatwiej się ją pije. Z drugiej zaś szybko rozpuszczający się lód może sprawić, że nasz single malt rozwodni i zamiast whisky z lodem zaczniemy sączyć wodę z whisky, a to smaczne już nie jest. Pijąc whisky w taki sposób wybierajcie duże kości lodu, lodowe bryły bądź kule. Duże kawałki lodu dłużej utrzymują swoją temperaturę przez co rozpuszczają się dużo wolniej, nie rozwadniające tym samym naszego trunku.

Whisky z wodą

Tak, whisky można pić w taki sposób i uwierzcie mi nie ma w tym nic złego. Przydaje się także do alkoholi mocnych, takich jak 10-letni Laphroaig Cask Strength o mocy 55,3%. Poprzez dodanie do whisky wody, a tym samym obniżenie w niej zawartości alkoholu sprawimy, że związki aromatyczne znajdujące się w naszym alkoholu staną się bardziej lotne i wyczuwalne.  Jaką ilością wody powinno się rozcieńczać whisky? Dla każdego z nas ta granica jest inne, jeśli po dodaniu wody, alkohol nie pali Was w usta, trafiliście idealnie. Należy jednak pilnować aby nie zalać tego co pijecie W końcu gdy uznacie, że whisky jest wciąż za mocna, zawsze będziecie mogli dolać kilka dodatkowych kropel.

To tyle na dziś, mam nadzieje że dzisiejszy wpis pomógł znaleźć wam odpowiedzieć na to z czym pić whisky. Pamiętajcie też aby swoimi doświadczeniami podzielić się w komentarzach poniżej.

Ciekawostki i nowości ze świata whisky. Zapisz się!


Jim Beam White Label

O tym, że jest to klasyk rozpoznawalny na całym świecie świadczy fakt, że bourbon ten można znaleźć prawie wszędzie – w większości pubów, barów (tych lepszych i dla gorszego sortu), stacjach benzynowych i dyskontach. Ta whiskey zdominowała pozostałe marki w swojej klasie do tego stopnia,…

Tullamore Dew Original Irish Whiskey – recenzja

Gorzelnia Tullamore wystartowała z produkcją w 1892, jednak do zdobycia popularności, którą cieszy się obecnie whiskey Tullamore Dew trzeba będzie włożyć mnóstwo pracy i nie jeden worek pieniędzy. Spory udział w budowaniu marki będzie miał Daniela E. Williamsa – jeden z pierwszych dyrektorów generalnych, a później właściciel…

Jameson Caskmates Stout Edition – recenzja

Na stoisku Jameson Caskmates Stout Edition prezentował się bardzo dobrze, miał ciekawą etykietę i zachęcał do spróbowania. Zapytałem chłopaków z PR co dziś przygotowali, rozmawialiśmy ze sobą kilka minut, po czym zostało mi polane. Whiskey można było spróbować na dwa sposoby: soute, bądź “chrzcząc” ją…